Datum: | Nyheter: Övergripande

Brand i industribyggnad i Lomma söndag 9 okt

Brandskadat hus Varvstorget Lomma

Under söndagskvällen uppstod en brand en industribyggnad på Kajgatan i Lomma. Det var stor rökutveckling och alla i området uppmanades att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.

Söndagen den 9 oktober uppstod en brand i den kulturskyddade torkladan på Kajgatan i Lomma, i anslutning till Varvstorget. Ett stort antal räddningsresurser fanns på plats under natten för att släcka branden och förhindra spridning.

Larmet inkom kring kl. 20.20 på kvällen. På grund av kraftig rökutveckling utfärdades ett VMA "Viktigt Meddelande till Allmänheten" där alla i området uppmanades att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Räddningstjänsten drog under natten tillbaka det VMA som utfärdades när branden var under kontroll och det inte längre rådde någon fara för allmänheten. Morgonen den 10 oktober pågick fortfarande eftersläckningsarbetet. 

Historisk kulturbyggnad förstörd

Byggnaden ägs av Lomma kommun och hyrs i nuläget ut. En del nyttjas av ett varv medan den andra delen används som lagerutrymme för lokala yrkesfiskare. Lagerutrymmet är totalförstördes i branden. Även den östra delen har påverkats kraftigt.

Detta känns oerhört ledsamt, berättar kommunstyrelsens ordförande Robert Wenglén och fortsätter;

Även om vi är tacksamma för att ingen har kommit till skada rent fysiskt, har både företag och privatpersoner drabbats av branden och en oersättlig historisk kulturbyggnad har fått stora skador. I nuläget är det för tidigt att säga vad som kommer att hända framöver. Nu är det fokus på sanering och därefter kommer vi att göra en inventering av skadorna och diskutera vilka alternativ som finns.

Avspärrat område

Brandorsaken kommer nu att utredas. Brandområdet är avspärrat, både för teknisk undersökning och sanering av området intill.

Kajgatan är nu stängd för fordonstrafik och framkomligheten begränsad för fotgängare, vänligen respektera avspärrningarna. Avstängningen kommer preliminärt att vara kvar till onsdag.

Meddelande P4 Malmöhus | Sveriges Radio Länk till annan webbplats.

  • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Anders Åkesson

Navigera vidare

Arkiv