Datum: | Nyheter: Utbildning & barnomsorg

Europadagen uppmärksammades med konstutställning

Barn lyfts upp och placerar flagga på vägg.

Europadagen den 9 maj uppmärksammades på flera skolor i kommunen. På Rutsborgskolan i Bjärred ordnades en konstutställning där eleverna i årskurs 9 hade skapat affischer med kreativa budskap om vad vi alla behöver nu och i framtiden.

Utställningen ordnades i form av drop in under en timme för skolans samtliga elever och personal. Affischerna bands ihop av en röd tråd som följde genom hela utställningen från verk till verk. Sedan fick varje besökare placera ut en liten EU-flagga någonstans längs tråden intill ett verk de fastnade lite extra för. Engagemanget förstärktes för de yngre eleverna som själva blev delaktiga i utställningen genom att placera sin flagga.

Eleverna har skapat propagandaaffischerna på sina bildlektioner under ledning av bildläraren Tina Johansson. Uppdraget var att bildsätta något som de vill påverka. Eleverna förberedde sig genom att ta reda på hur EU arbetar med frågor kring det budskap de valde.

Temat för projektet har varit internationalisering, inkludering och fysisk aktivitet.

Det här är fantastiska budskap som eleverna har förmedlat. Vi har velat stärka stoltheten, att man ska tro på sig själv och sitt budskap och att vilja påverka. Engagemanget är stort hos Lomma kommuns ungdomar, de vill kunna påverka. Vi har fantastiska ungdomar i Lomma kommun, säger läraren Ulrika Ottosson Cågård.

Rutsborgskolan deltar med utställningen i Universitets- och högskolerådets tävling ”Europadagen 2022”, där de som bäst uppmärksammar Europadagen genom att sprida kunskap om EU på ett engagerande, kreativt och inkluderande sätt prisas.

Utställningen kommer att finnas kvar på Rutsborgskolan till slutet av vecka 20.

Europadagen

På Europadagen den 9 maj firas freden och sammanhållningen i Europa. Dagen instiftades 1985 av Europeiska rådet till minne av Schumandeklarationen från den 9 maj 1950. Då föreslog Frankrikes dåvarande utrikesminister Robert Schuman en ny form av politiskt samarbete i Europa som skulle göra ett nytt krig otänkbart. Robert Schumans förslag betraktas i dag som startskottet för EU.

  • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Daniel Alvén

Navigera vidare

Arkiv