Datum: | Nyheter: Bygga bo & miljö

Pågående fågelinfluensa

Fasan

Fågelinfluensa har tidigare i år konstaterats i en fasanbesättning i Svedala kommun. Detta är det tredje fallet av fågelinfluensa som inträffat i Skåne under 2023/2024 hos tamfåglar.

Restriktionszonen kring den drabbade besättningen är upphävd, men Skåne räknas fortfarande som ett högrisk­område där risken att tam­fåglar kan bli smittade är stor. Här finns speciella regler som behöver följas för att minska risken att smittan sprider sig.

Fågelinfluensa är en virussjukdom som drabbar vilda fåglar och som kan spridas till tamfåglar. Det innebär att höns och andra tamfåglar som smittas kan bli väldigt sjuka och i värsta fall dö. Stora delar av södra Sverige räknas som högrisk­område eftersom risken att tamfåglar kan bli smittade är stor.

Högriskområden

Här kan du se i vilka kommuner det är högre risk för fågelinfluensa och där det finns regler som du ska följa för att skydda dina fåglar mot smitta. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Skydda dina tamfåglar från direkt och indirekt kontakt med vilda fåglar

Viruset är mycket smittsamt och kan leda till att dina fåglar blir väldigt sjuka och i värsta fall dör. Du ska göra allt du kan för att undvika att dina fåglar får direkt eller indirekt kontakt med vilda fåglar. Ta inte med dig viruset in till dina fåglar via till exempel skor, redskap, foder eller strömedel.

Kontakta veterinär om tecken på sjukdom

Kontakta genast veterinär om du ser en ökad dödlighet, andra tecken på någon allvarlig sjukdom eller en väsentligt minskad produktion som du inte vet vad den beror på hos dina fåglar.

Om du hittar döda vilda fåglar i naturen

Om du hittar en eller flera döda eller sjuka fåglar ute i naturen kan du rapportera det till SVA Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

SVA undersöker avlidna vilda djur och övervakar sjukdomsläget i Sverige. Om SVA vill undersöka den eller de fåglar som du har hittat kontaktar de dig inom några dagar.

Tänk på att inte röra några döda eller sjuka fåglar utan handskar. Det är också viktigt att tvätta händerna efteråt.

Länkar

Information om sjukdomar, hygienregler och antibiotikaresistens hos fjäderfän. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

  • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Johan Persson

Navigera vidare

Arkiv