Datum: | Nyheter: Uppleva & göra

Nu ska våra bibliotek bli hbtqi-certifierade

Person med vinröd tröja och matchande läppstift tittar snett bort från kameran med en vägg i bakgrunden.

Lomma kommuns bibliotek har inlett en process för att bli hbtqi-certifierade. Med detta vill vi verka för ökad inkludering, vilket är en del i bibliotekens demokratiska uppdrag.

Med Hbtqi-certifieringen blir biblioteken mer välkomnande, relevanta och inkluderande för en vidare målgrupp. Genom att anordna arrangemang på temat synliggör vi arbetet samtidigt som vi öppnar upp för ett mer varierat och normkritiskt programutbud.

Hbtqi-certifiering ger en tydlig signal om bibliotekets hållning till grundläggande mänskliga rättigheter både till biblioteksbesökare och makthavare. Förutom att bli en mer tillåtande och inkluderande plats bidrar det förhoppningsvis till bättre livskvalitet för hbtqi-personer och deras anhöriga, säger Susann Ek, bibliotekschef.

Biblioteken har fått projektmedel från Kulturrådet inom ramen för Stärkta bibliotek 2022, för arbetet med certifieringen. För utbildning och utveckling använder vi företaget Samkrafter Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Några av insatserna:

  • Hbtqi-certifiering för all personal
  • Arrangemang för både vuxna och barn/unga på temat normkritik och hbtqi

Förhoppningen är att certifieringen är klar före sommaren 2024.

Hbtqi är ett samlingsbegrepp för homosexuella, bisexuella, transpersoner, personer med queera uttryck och identiteter samt intersexpersoner.

  • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Susann Ek

Navigera vidare

Arkiv