Datum: | Nyheter: Utbildning & barnomsorg, Omsorg & hjälp, Övergripande

Interaktion över generationsgränserna

Äldre kvinna och barn målar händer i olika färger tillsammans

Lärkans förskola har under hösten haft ett samarbete med träffpunkten på Jonasgården i Bjärred. Tio femåringar besökte sex äldre damer från träffpunkten på Jonasgården för att främja möten över generationsgränserna.

Under hösten 2023 startade Lärkans förskola ett samarbete med träffpunkten på Jonasgården i Bjärred. Det var efter förslag förskolläraren Maria Cidrér på Lärkans förskola som samarbete inleddes. Maria tog under våren 2023 kontakt med äldrepedagogerna Anette Alvarsson och Birgitta Khullar på Jonasgården som tyckte att förslaget om ett samarbete var en jättebra idé.

Tio femåringar, uppdelade i två grupper, besökte sex äldre damer från träffpunkten på Jonasgården för att främja möten över generationsgränserna. Syftet med mötena har varit att skapa utvecklande och stimulerande interaktioner för både barn och äldre, samt stärka förskolans värdegrundsarbete genom att främja empati och omtanke.

Damer som fikar tillsammans

I september hade barnen från förskolan och de äldre damerna på Jonasgården sitt första möte. Vid det första mötet stod sång och musik på schemat. Barnen och de äldre sjöng tillsammans och Bland sångerna som sjöngs fanns "Blinka lilla stjärna", "Pippi", "Apans sång" och "Krokodilen i bilen". De äldre damerna delade också med sig av några av de sånger de sjöng som barn.

Vid den andra träffen stod bildskapande i fokus när barnen tillsammans med de äldre fick måla. Barnen och de äldre målade sina händer och göra handavtryck tillsammans, vilket resulterade i ett fint samarbete. Resultaten var fantastiska, med gemensamma konstverk och kreativitet som flödade.

En av damerna hade denna gång tagit med sig två gamla sångböcker som vi tog med oss till förskolan för att titta och se om vi kände igen några sånger. Jättekul att lära sig nya sånger för oss men som damerna sjöng när de var små, berättar Maria Cidrér, förskollärare.

Barn och äldre kvinna brygger

Under den tredje och sista träffen var temat bygg och konstruktion. Förskolläraren Maria hade med sig magnatiles och kaplastavar samt bilder på kända byggnader att ha som inspiration. Tillsammans fick barnen och de äldre damerna bygga med materialet som Maria hade med sig. Under träffen flödade kreativiteten och barnen hjälpte de äldre och förklarade hur man kunde bygga med materialet.

Det har varit ett mycket trevligt med detta samarbete med Jonasgården. Barnen har pratat mycket och frågat när vi ska dit igen. De har också pratat mycket om det hemma och alla vårdnadshavare har tyckt att det har varit ett trevligt initiativ. Vi hoppas att det blir ett fortsatt samarbete med Jonasgården, berättar Maria Cidrér, Förskollärare på Lärkans förskola.

Projektet har skapat en positiv miljö och förståelse över generationsgränserna. Det övergripande målet är att fortsätta detta givande samarbete och redan nu har Maria Cidrér och Birgitta Khullar börjat planera inför höstterminen 2024.

  • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Ulrika Hjelm Clausen

Navigera vidare

Arkiv