Datum: | Nyheter: Bygga bo & miljö

Återbruk i fokus vid nedmonteringen av kommunhuset

Drönarfoto över kommunhuskvarteret.

Drönarfoto över kommunhuskvarteret.

Under nästa vecka sätts byggstaket upp runt kommunhuskvarteret och nedmontering av byggnaderna kan gå in i nästa fas. Det ligger stort fokus på återbruk, både vad gäller interiörer och byggnadsmaterial, under nedmonteringen som pågår fram till sommaren.

I oktober 2023 tecknade Lomma kommun avtal med NIMAB Entreprenad AB som totalentreprenad för projektet med nytt kommunhus och gymnasieskola. Redan efter årsskiftet 2023/2024 påbörjade vi förberedande åtgärder inför nedmonteringen av kommunhuset.

Då var det fokus på återbruk och att ta tillvara interiörer som kan användas i det nya kommunhuset eller i andra byggprojekt via återbyggnadsdepåer. Vi kunde bland annat spara innerdörrar, belysningsarmaturer och nyare fönster. Vi har även tagit till vara på trappräcken i smide och delar av IT- och elinstallationer så som brandlarmscentral och passagesystem. Inom kort kommer även cirka 15 träd inom byggområdet att flyttas för att återplanteras på andra platser i kommunen. Betong och tegel kommer att krossas för att återanvända som fyllnadsmaterial.

Som i alla våra projekt har vi stort fokus på återbruk med ambition att så mycket material som möjligt ska återanvändas på något vis. Det känns extra värdefullt när vi bland annat kan använda cirka 80 innerdörrar, armaturer, invändigt tegel samt elinstallationer och passagesystem i det nya huset, säger Erik Jarl, projektledare för kommunhuskvarteret.

Framkomlighet i området under projektet

I samband med att arbetsområdet hägnas in med byggstaket i början av mars kommer framkomligheten vid kommunhuskvarteret att påverkas. Både Hamngatan och delar av Bredgatan och Järnvägsgatan stängs av helt. När Ovalen är klar senare i vår kommer del av Vinstorpsvägen att vara enkelriktad förbi kommunhuskvarteret.

Projektet fortlöper enligt tidigare politiska beslut

Efter en överklagandeprocess i mark- och miljödomstolen vann detaljplanen för kommunhuskvarteret laga kraft den 20 februari. Den 14 mars tas beslut om folkomröstning i kommunfullmäktige. Om kommunfullmäktige röstar ja, genomförs folkomröstning i samband med EU-valet den 9 juni.

Vi följer tills vidare den ordinarie tidplanen och de politiska beslut som har tagits. Vi har kommit långt i processen och det är i det här läget inte möjligt att på ett enkelt sätt pausa projektet utan stora ekonomiska och tidsmässiga konsekvenser, säger Magnus Ydmark, kommundirektör.

Läs mer om projektet på lomma.se/kommunhuskvarter

  • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Magnus Ydmark

Navigera vidare

Arkiv