Datum: | Nyheter: Bygga bo & miljö

Öppna data tillgänglig för alla

Öppna data

Sedan hösten 2022 har Lomma kommun arbetar med att publicera delar av kommunens data som öppna data. Det betyder att det är fritt för den som vill att återanvända data på det sätt man vill. Via vår hemsida kan du enkelt ladda ner olika data och hittills har statistiken för matsvinn i skolorna varit mest populär.

Det finns flera fördelar med att publicera vår data, bland annat för att öka transparens, innovation och samarbete över gränser. Samtidigt är datasäkerhet av högsta prioritet och vi är noga med att inga personuppgifter tillgängliggörs, säger William Walker, digitaliseringsstrateg på Lomma kommun.

På vår hemsida finns webbportalen där du hittar den öppna datan. Syftet är att medborgare, företag, forskare och offentlig verksamhet ska kunna använda detta informationsflöde i sitt arbete, som grund för beslut samt för att kunna delta i och bidra till kommunens utveckling.

I dagsläget går det bland annat att hitta statistik om matsvinn, grillplatser och inkomna bygglovsärenden under 2023. Med byggärenden avses ansökningar om bygglov, rivningslov, marklov och förhandsbesked samt anmälan för byggåtgärder som inte kräver lov.

Den öppna datan om bygglovsärenden ger information om hur många ärenden som inkommit under en viss period. För den sökande kan det till exempel vara intressant att se när vi har toppar. Framåt kommer vi kunna arbeta med att ta fram annan intressant information så som handläggningstid och utfall i ärendet, säger Johan Persson, chef för miljö- och byggavdelningen på Lomma kommun.

Vägen framåt

Den nationella sajten Dataverkstaden listar topp 100 på efterfrågade områden för öppna data. Listan ligger till grund för hur Lomma kommun systematiskt arbetar när vi utökar vår öppna databas.

Du hittar vår portal med öppna data här samt på Sveriges nationella dataportal Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

  • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Katerina Katsanikou

Navigera vidare

Arkiv