Datum: | Nyheter: Utbildning & barnomsorg, Uppleva & göra, Bibliotek

Utställning om modersmål på biblioteken

Skärmutställning på Bjärreds bibliotek

Ta gärna del av en utställning om modersmålsundervisning på våra bibliotek. Den visas i samband med internationella modersmålsdagen den 21 februari.

Den 21 februari firas den Internationella dagen för modersmål. Den instiftades av UNESCO 1999 för att främja språklig mångfald.

Detta uppmärksammar vi under vecka 8 och 9 med en utställning på biblioteken i Lomma och Bjärred. I utställningen kan man ta del av elevarbeten och information om modersmålsundervisningen.

Att bevara och stärka barns modersmål har visat sig ha många fördelar. Utöver att bidra till en starkare identitet och familjeband, främjar det även en bättre kognitiv utveckling när barn lär sig ytterligare ett språk. Forskning visar tydligt på de omfattande fördelarna med att vara flerspråkig.

Mångfald av språk

I Lomma kommun återspeglas utbudet av undervisningsgrupper den mångfald av språk som talas i kommunen. Arabiska, engelska och kinesiska toppar listan som de mest utbredda språken, medan thailändska, italienska och grekiska representerar mindre grupper. Dessutom erbjuds undervisning i språk som dari, persiska, danska, ukrainska, polska, spanska, franska, isländska, tyska och ryska. Sammantaget 16 språk.

För att starta en undervisningsgrupp krävs det att minst fem elever är intresserade av att lära sig det specifika språket, förutsatt att en lämplig lärare finns tillgänglig. Enligt skollagen har elever rätt till modersmålsundervisning om deras vårdnadshavare talar ett annat modersmål än svenska, om språket används dagligen hemma och om eleven har grundläggande kunskaper i det aktuella språket.

Besök biblioteken i Lomma och Bjärred för att fira den rika mångfalden av modersmål och upptäck hur språkliga färdigheter kan förena och berika samhället.

Läs mer på:

Skärmar med pappersutskrifter på Lomma bibliotek

Välkommen att ta del av utställningen på biblioteken i Lomma och Bjärred!

  • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Mia Björnsson

Navigera vidare

Arkiv