Datum: | Nyheter: Utbildning & barnomsorg, Omsorg & hjälp, Uppleva & göra

Visa dina tonåringar att du bryr dig!

Hjärtan gjorda i trä

Användningen av bland annat lustgas har ökat bland ungdomar. För att förebygga skador är det viktigt med dialog för att nå din ungdom innan drogerna gör det.

Alla riskerar någon gång att hamna i en situation som är svår att hantera, särskilt om alkohol eller droger finns med i bilden. Här är ungdomar extra sårbara. Då är det viktigt att vi som vuxna finns där för att lyssna och stötta. Men för att förebygga att våra unga hamnar i dessa situationer, är det ännu viktigare att vi har en dialog redan innan skadan är skedd:

  • Prata med era barn om riskerna med rökning, alkohol och droger.
  • Ställ frågor, visa intresse och lyssna. Att ställa frågor är att bry sig om.
  • Fundera på vilka budskap och värderingar kring alkohol som du förmedlar till ditt barn! Bjud inte på alkohol och köp inte ut. Forskning visar att de tonåringar som får alkohol av sina föräldrar dricker mer.

Maria Skåne Mellersta

Är du orolig för din ungdom eller behöver stöd, ta kontakt med socialförvaltningen eller Maria Skåne Mellersta Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Maria Skåne Mellersta erbjuder stöd och behandling för personer under 25 år som har problem med alkohol och droger. Även anhöriga kan få råd och stöd.

På torsdagar jämna veckor, kl. 13-16 finns personal från mottagningen på plats i Lomma, på Esplanaden 15 C. Kontakta Mariamottagningen för att boka tid: Tel 046-17 40 99, Tunavägen 3 L (Sparta), Lund. Ta även gärna del av deras digitala utbildning för föräldrar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

För fler råd och tips, besök sidorna:

Om man använder alkohol och droger är risken större att bli indragen i kriminalitet och gängverksamhet. Läs om vilka varningssignaler du som vuxen ska se upp med och hur det går till när kriminella utnyttjar barn:

Så rekryteras barn och unga in i kriminalitet | Polismyndigheten (polisen.se) Länk till annan webbplats.

Viktiga telefonnummer och länkar

Kommunens trygghetsvärdar – på kvällar och nätter: Bil Söder 0733-41 10 18 och Bil Norr 0733-41 10 17

Tipsa Polisen via webben Länk till annan webbplats. eller 114 14. Vid akuta ärenden som pågående brott, ring 112 Länk till annan webbplats.

Ungdomscoacher: fredag och lördag kl. 17–24
0733-41 12 41 (Lomma)
0733-41 10 00 (Bjärred)

Behandlingsteamet är Lomma kommuns egen öppenvård och riktar sig till alla åldrar. Vi jobbar med olika former av samtalsbehandling. Kontakta oss via Lomma kommun kontaktcenter, tel 040-641 10 00 på vardagar, eller via e-post:
behandlingsteamet@lomma.se

Om du råkar ut för akuta sociala problem under kvällar, veckoslut eller helger, kontakta Sociala jouren Syd via 112.

Läs mer om akut stöd och hjälp

  • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Anders Åkesson

Navigera vidare

Arkiv