Datum: | Nyheter: Uppleva & göra

Serietecknare ska skildra Lommas själ

Illustration där två män står lutade framåt med varsin innebandyklubba. Båda tittar ner i golvet framför sig på en boll. Bilden illustrerar den laddade stunden inför tekning i en innebandymatch.

Rivaliteten mellan lagen från Lomma och Bjärred i innebandy, är en sak som Jenny Holmlund börjat illustrera i sitt arbetsmaterial. Illustration Jenny Holmlund.

Serietecknaren och illustratören Jenny Holmlund har under hösten fått i uppdrag att skildra Lomma. Resultatet ska bli serier som ställs ut under 2024. Bakom projektet ”Skåne – en dröm” ligger Folkets konsthall i samarbete med de kommuner som deltar.

Kvinna med mörkt hår, klippt lugg och blåa ögon ler in i kameran. Hon har på sig en svart t-shirt, en blårandig löst sittande skjorta och två halskedjor..

Jenny Holmlund

Är det något speciellt med Skåne och skåningarna? Det tar sex serietecknare reda på under hösten. Tecknarna har fått varsin kommun att utforska – Lomma, Svedala, Sjöbo, Hässleholm, Bromölla och Östra Göinge. I Lomma kommun är det serietecknaren och illustratören Jenny Holmlund från Malmö.

Hon åker nu runt i kommunen och pratar med olika människor. Målet är att samla in röster från kommuninvånare i olika åldrar. Sedan läggs alla intryck i en mixer och blandas om. Hittills har Jenny varit på fritidsgården Stationen 2.0 i Bjärred och pratat med ungdomar och fritidsledare. Hon har besökt Havsblick i Lomma och pratat med deltagare i PRO-kören och samordnaren på Mötesplats Havsblick, Margareta Thulin. Hon har pratat med cykelhandlaren och grönsakshandlaren i Lomma och varit på innebandymatch med Lomma FBC.

Jenny Holmlund har hittat två teman som sticker ut och som hon vill skapa serier om.

  • Rivaliteten mellan Lomma och Bjärred
  • Lommas förändring – förr och nu

Det är det jag lagt märke till hittills. Jag har också förstått att det sker en stor förändring sommartid jämfört med hur det är i kommunen resten av året. Det är inte helt spikat att det blir dessa två teman. Om jag hittar något annat som är mer spännande kan det bli det jag tecknar om det i stället.

Utställning under 2024

Före jul ska hon leverera sitt färdiga material och i början av 2024 kommer en katalog och en samlingsutställning med alla sex tecknares serier. Utställningen besöker kommunerna under hela 2024. I juli är utställningen tänkt att komma till Lomma men det är inte klart än vilken plats det blir på. Jenny Holmlund är glad över att vara med i projektet.

Jag gillar den demokratiska idén, att vi lyfter röster som kanske inte kommer till tals i konsten annars. Jag är också taggad på arbetssättet att gå ut och prata med folk för att få inspiration. Det är en helt annan process än jag är van vid och hittills har det varit himla spännande. Detta kanske blir ett arbetssätt som jag tar med mig i kommande projekt.

Vad visste du om Lomma kommun sedan tidigare?

Jag hade bara ätit glass i Lomma innan. Det har varit spännande att upptäcka att detta är en ganska säregen kommun och att den utvecklats så mycket genom åren. Jag är glatt förtjust, säger Jenny Holmlund.

Fakta om ”Skåne – en dröm”

Skåne – En dröm är ett etnologiskt serieprojekt som ägs av den ideella föreningen Folkets konsthall. Det genomförs i samarbete med Seriefrämjandet, Sjöbo, Svedala, Lomma, Hässleholm, Östra Göinge och Bromölla kommun. Projektet finansieras av Region Skåne, Statens kulturråd, deltagande kommuner, Sparbanksstiftelsen Skåne och Ivetofta Sparbank. Under 2024 kommer en katalog och en utställning som turnerar till de deltagande kommunerna.

I Lomma kommun var det ursprungligen Sissel Gustafsson som fick uppdraget att teckna. Hon har tyvärr varit tvungen att hoppa av. Nu är det i stället Jenny Holmlund som har uppdraget.

Mer information om projektet finns på Folkets konsthalls webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Illustration med två olika motiv. Det ena visar en staty av en kvinna som lutar sig framåt och håller sid för knäna. Den andra visar en glad ko.

Här är Jenny Holmlunds arbetsmaterial på två välkända föremål i centrala Lomma.

  • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Pontus Örnstrand

Navigera vidare

Arkiv