Datum: | Nyheter: Utbildning & barnomsorg, Uppleva & göra, Kommun & politik

Utbyte med volontärer på fritidsklubbarna

Pia Alexius, Maria Nortes och Océane Dommanget vid Långa bryggan i Bjärred.

Pia Alexius, Maria Nortes och Océane Dommanget vid Långa bryggan i Bjärred.

Under ett års tid kommer Maria Nortes från Spanien att delta i ett projekt för unga i Europa, på fritidsgården Centralen i Lomma. Maria avlöser Océane Dommanget som spenderade det gångna året som volontär i Lomma kommun.

Sedan snart en månad har Maria bytt ut tillvaron som lärarvikarie i spanska och engelska i Torrevigia i Spanien mot att lära sig mer om svenska fritidsgårdar i Lomma. Under ett års kommer Maria att delta i ett projekt för Lomma kommuns räkning, på fritidsgården Centralen. I uppdraget ligger att coacha barn och ungdomar i den dagliga verksamheten och leda olika gruppaktiviteter, såsom interkulturella temakvällar på fritidsgårdarna.

Målet är att motivera och engagera ungdomars deltagande i internationella projekt som Erasmus+ och Europeiska Solidaritetskåren, berättar Pia Alexius, områdeschef Centralen och projektansvarig.

Maria kommer främst att vara verksam på Karstorp- and Fladängskolan, men Pia välkomnar fler skolor i kommunen att höra av sig för samarbete. Maria själv ser fram emot ett år i Sverige.

Jag älskar att resa och vill se och upptäcka många olika delar av Sverige under året som kommer, men främst vill jag lära mig mer om hur fritidsgårdar fungerar, säger Maria och fortsätter;

Jag vill ta med mig kunskapen tillbaka och tillämpa det jag lärt mig för att kunna utveckla en liknande verksamhet i Spanien. Vi har inte fritidsgårdar i den bemärkelsen och jag tycker att det är ett viktigt komplement till den ordinarie skolgången.

Maria löser av Océane Dommanget, som tillbringat senaste året som EU-volontär i Lomma kommun. Året i Sverige gav mersmak och kommande vinter kommer Océane att tillbringa i Abisko för att lära sig mer om de norra delarna av landet.

Året i Lomma har gett mig mycket, berättar Océane. Jag har inte bara lärt mig svenska, utan upptäckt ett nytt land och en annan kultur. Jag kan varmt rekommendera alla som är intresserade att ta chansen om den kommer!

Följ gärna våra volontärer under Blogg ESC Volontär - Lomma kommun Länk till annan webbplats.

Vad är Europeiska Solidaritetskåren (ESC)?

Europeiska Solidaritetskåren (European Solidarity Corps) är ett initiativ från Europeiska unionen som skapar möjligheter för ungdomar att volontärarbeta eller arbeta i projekt i sitt eget land eller utomlands. Unga personer mellan 18 och 30 år ges möjlighet att vara volontärer mellan två och tolv månader i projekt som ska gynna samhällen och människor runt om i Europa.

Europeiska Solidaritetskåren syfte är att främja solidaritet i det europeiska samhället och engagera ungdomar och organisationer i olika aktiviteter.

För ytterligare information besök: mucf.se/europeiskasolidaritetskaren Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

  • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Pia Alexius

Navigera vidare

Arkiv