Datum: | Nyheter: Uppleva & göra

Drag Story Hour till biblioteken i december

Två personer med röda långa klänningar och röda peruker poserar i ett gammalt bibliotek.

Lady Busty och Miss Shameless. Foto: Adnan Edrees

I samband med att biblioteken i Lomma och Bjärred blir HBTQI-certifierade ordnas en aktivitet på temat. I december kommer Drag Story Hour till biblioteken och läser normkreativa sagor för barn.

Drag story hour är ett fenomen som härstammar från USA där drag artister läser normkreativa sagor för barn och lär ut tolerans och allas lika värde. De visar att vi alla kan vara på olika sätt och fungerar som positiva förebilder.

Eftersom vi fått förfrågan av flera låntagare att ta hit Drag Story Hour, så tyckte vi att det passade perfekt nu när vi håller på att bli HBTQI-certifierade. Biblioteken har som nämndmål att främja det demokratiska samhällets utveckling och här ser vi en chans att göra det genom att lyfta allas lika värde och påminna om både bibliotekslagen och barnkonventionen, säger Susann Ek, bibliotekschef.

När Drag Story Hour kommer till Lomma kommun håller de i två olika sagostunder där de läser utvalda normkreativa böcker för barn. En sagostund för de yngre barnen på 2-4 år och då är böckerna anpassade för den målgruppen. Den andra sagostunden vänder sig till lite äldre barn på 4-7 år och även där är böckerna anpassade för målgruppen.

Den 9 december är det på Lomma bibliotek:

Den 16 december är det på Bjärreds bibliotek:

Barnen kommer alltid i sällskap av en vuxen. Drag artisterna uppträder även för vuxna i andra sammanhang med detta ska inte blandas ihop med Drag Story Hour.

Prisbelönta artister

I Lomma och Bjärred är det två artister som ska läsa sagor, Lady Busty och Miss Shameless. Under sagostunderna använder de sig av TAKK/tecken som stöd för att göra sagostunderna ännu mer tillgängliga, något som även vi på bibliotek nyligen börjat arbeta med. På biblioteket ska alla känna sig välkomna och sedda.

Drag Story Hour har besökt flertalet bibliotek, skolor och förskolor i Sverige. De har vunnit flertalet priser, bland annat ”Malmö – I Love You-priset” 2022, ”RFSU-priset” 2023 och nu senast ”Greta Renborgs pris” som delas ut av Svensk biblioteksförening.

  • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Susann Ek

Navigera vidare

Arkiv