Datum: | Nyheter: Utbildning & barnomsorg, Uppleva & göra, Bygga bo & miljö

Bli en matsvinnshjälte och nästa Resterkock!

Resterkocken Sysav. Bild: Sysav

Rädda matrester och delta i tävlingen Resterkocken! Den 1 oktober kan barn och unga delta i tävlingen Resterkocken som arrangeras av Sysav.

Hur kan du ta vara på resterna från tacofredagen? Är mjölken verkligen gammalt efter bäst-före-datum? Resterkocken är tävlingen som prisar hur man på ett idérikt sätt tar tillvara matrester och minskar matsvinnet.

I höst har alla grundskolor, fritids och föreningar chansen att göra en insats för miljön. Rädda mat som riskerar att slängas – och tävla samtidigt om 10 000 kr i kontanter eller presentkort värda 900 kr från Matsmart.

Genom att uppmuntra barn, och så klart även vuxna, att vara kreativa med sina matrester, kan vi spara pengar, rädda jorden och se matrester med nya ögon. Ena dagen kokt potatis, andra dagen en matig omelett. Gammalt torrt bröd kan med lite piff bli goda krutonger. Resterkocken är ett bra initiativ för att på ett roligt och bra sätt lära sig att ta hand om våra resurser, säger Sandra Mastio, jurymedlem i Resterkocken och vinnare av Sveriges mästerkock 2015 samt restaurangägare i Bjärred och Malmö.

Hur går det till?

Resterkocken riktar sig till barn och unga i grundskolan och har som mål att minska matsvinnet samt öka kunskapen om livsmedlens hållbarhet och användningsområden. Tävlingen pågår 1 okt-1 dec 2023, anordnas av Sysav med samarbetspartners och går till på följande vis:

  • Laga en rätt av resterna i kylskåpet, frukten som håller på att skrumpna eller livsmedel som ni räddat.
  • Fota, filma eller skriv ner receptet och voilà – ni är Resterkockar!

Man kan också rösta på det bidrag som man gillar bäst. Ett presentkort från Matsmart (värde 900 kr) tilldelas det tävlingsbidrag som fått flest hjärtröster.

Lämna in ditt bidrag och läs mer på: www.resterkocken.se Länk till annan webbplats.

Här hittar du också tidigare bidrag, recept och kreativa tips för hur du kan rädda maten och samtidigt ha kul i köket.

  • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Kommunikation Lomma kommun

Navigera vidare

Arkiv