Datum: | Nyheter: Bygga bo & miljö

Fiske i Havsblicksdammarna 18 och 19 september

Fiske i Havsblickdammarna

Den 18 och 19 september fiskar vi åter igen karp i Havsblicksdammarna i Lomma. Det gör vi för att minska fiskebeståndet i dammarna, som i sin tur ska leda till en förbättrad vattenkvalitet. I samråd med Länsstyrelsen arbetar vi även långsiktigt för att skapa en bra ekologisk balans i Havsblicksdammarna.

Efter konsultation med både kommunens miljöenhet och Länsstyrelsen har vi redan vidtagit åtgärder för att förbättra det ekologiska systemet i dammarna. Sommaren 2021 installerade vi en mer driftsäker pump vars uppgift är att skapa rörelse i vattnet. Därefter har vi genomfört fiske i olika omgångar, senast i april 2023 och dessförinnan i oktober 2022. Dessa åtgärder har resulterat i att fiskebeståndet med karp har minskat och att vattnet har blivit klarare.

Arbetet med att säkerställa vattenkvaliteten och den ekologiska balansen i dammarna kräver kontinuerliga insatser. Havsblicksdammarna är inte konstruerade för att vara en plats för fiskar, och det är heller inte Lomma kommun som planterat in fiskar i dammarna.

Mata inte fåglarna

Tänk på att inte slänga mat till fåglarna i vattnet eller runt om dammen. Mat som exempelvis bröd och nötter innehåller fel sorts näring och inte de kalorier som fåglarna behöver. Mat som slängs i dammen förorenar vattnet och ger näring åt grönalger som i sin tur kan göra fåglarna sjuka, och kan också göra att vattnet börjar lukta illa.

Mat som slängs på marken runt om dammen kan även locka till sig skadedjur som råttor.

  • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Karolina Jensen

Navigera vidare

Arkiv