Datum: | Nyheter: Bygga bo & miljö, Trafik & resor, Jobb och företagande

Tågstopp Malmö-Lund 22 september till 8 oktober

Tågstopp mellan Lund och Malmö

Under perioden 22 september – 1 oktober går det inga tåg mellan Malmö och Lund. För Åkarp och Hjärup blir tågstoppet sex dagar längre, till den 8 oktober. Ersättningsbussar sätts in, men räkna med längre restid och besvärliga dagar.

Snart är det dags för det sista stora tågstoppet i Fyrspårsprojektet. Det färdigbyggda Fyrspåret genom Åkarp och Hjärup kopplas in och öppnas för trafik. Under stoppet öppnas även nya spår mellan Hjärup och Lund, och de östra spåren genom Arlöv. De ombyggda stationerna i Åkarp och Hjärup, och den andra plattformen på Burlövs station öppnas också efter tågstoppet.

Så påverkas trafiken under stoppet

Inga tåg går mellan Malmö C och Lund C från 22 september till och med 1 oktober. Tågen norrifrån vänder vid Lund C, och tåg från söder stannar vid Malmö C. Vissa fjärrtåg och godståg kör via Lommabanan.

Lommabanan är öppen men persontrafiken Malmö C - Kävlinge - Åstorp berörs eftersom en del godstrafik och fjärrtåg flyttas dit från Södra stambanan. Det innebar att Pågatågen endast kör på Lommabanan och Söderåsbanan under rusningstid, morgon och eftermiddag.

Extra långt tågstopp för Åkarp och Hjärup

När tågtrafiken släpps på igen efter stoppet kör tågen på två spår i sex dagar. Det innebär att inga tåg kan stanna i Åkarp och Hjärup. Orsaken är att Trafikverket arbetar vid östra plattformen i Hjärup, vilket gör att den plattformen inte kan öppnas förrän 8 oktober. Tågen går alltså mellan Malmö och Lund men inga persontåg stannar i Åkarp och Hjärup.

Ersättningstrafik

Skånetrafiken trafikerar de olika sträckorna med ersättningsbussar, men räkna med längre restid. Direktbussar kör mellan Malmö C och Lund C och en busslinje kör in till Arlöv (Burlöv), Åkarp och Hjärup.

Tågbussar kör också på sträckan Malmö-Åstorp, dagtid och kvällar, för att ersätta inställda Pågatåg på Lommabanan. Vissa Pågatåg på Skånebanan (Hässleholm-Helsingborg) berörs också av tågstoppet.

Trafikverket och Skånetrafiken arbetar tillsammans för att tågstoppet ska bli så tryggt och smidigt som möjligt för alla som måste resa.

Så klarar du tågstoppet!

  • Håll dig uppdaterad! Reseinformation finns i Skånetrafikens app och på deras på hemsida, eller i de andra tågbolagens kanaler.
  • Jobba hemifrån om du kan. Om fler arbetar hemifrån underlättar vi för de som måste resa.
  • Ta cykeln eller samåk i bil. Tänk på att du inte kan ta med cykel på ersättningsbussarna.
  • Undvik rusningstrafiken för att minska belastningen på ersättningstrafiken.

Fyrspårets tågstopp sammanfaller även med ett banarbete på Västkustbanan mellan Ängelholm och station Maria i norra Helsingborg. Mellan 25 september och 1 oktober är det extra besvärligt om du ska resa norr om Helsingborg. Kolla din resa i Skånetrafikens app.

Gå gärna in på Skånetrafikens hemsida Länk till annan webbplats. eller deras app för att se hur din resa påverkas. Där hittar du alltid aktuell trafikinformation.

Läs mer om tågstoppet på Trafikverkets hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

  • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Mattias Persson

Navigera vidare

Arkiv