Datum: | Nyheter: Utbildning & barnomsorg, Uppleva & göra, Jobb och företagande, Kommun & politik

Final för unga entreprenörer

Isac Bennison och Filip Lindfors tar emot diplom av Robert Wenglén och Annsofie Thuresson.

Isac Bennison och Filip Lindfors tar emot diplom av Robert Wenglén och Annsofie Thuresson.

Den 15 augusti var det dags för sommarens ungdomsentreprenörer att summera sin verksamhet och att diplomeras.

Sommarliv är en möjlighet för ungdomar i Kävlinge och Lomma kommun att lära sig mer om både entreprenörskap och om sig själva, samtidigt som de skaffar sig ett nätverk. Efter en två veckors kick-off får ungdomarna pröva och utveckla sina idéer under handledning.

I år anmälde sig 40 ungdomar varav 24 genomförde hela programmet. De unga entreprenörerna har tagit fram olika produkter och tjänster inom allt ifrån konst, träningströjor, barnböcker och härproducerad lemonad till eventhjälp och armband till förmån för välgörenhet.

Minimässa och diplomutdelning

I veckan var det dags att under högtidliga former summera sommaren som gått genom en minimässa med presentation och diplomering i närvaro av kommunernas politiker och tjänstemän på Lilla Kulturhuset i Kävlinge.

Hur går man från idé till verklighet? Hur gör man sin passion till sin profession? undrade Stellan Nordahl, coach och handledare.

Detta var några av frågorna som ungdomarna tillsammans diskuterat och använt som avstamp inför sina företagssatsningar.

Det är väldigt härligt att följa ungdomarnas utveckling. Alla gör en resa, även om den kan se olika ut. När de kommer har de kanske bara en vag tanke om vad de vill göra. Efter hand utvecklas en klar affärsidé och en tydlig säljpitch samtidigt som de växer som personer, berättade Stellan Nordahl vidare.

Utvecklingen sker när ungdomarna upptäcker att det inte finns några färdiga facit för hur de ska gå tillväga, utan de skapar idéerna och möjligheterna tillsammans, menade Mats Rosén, näringslivs- och turistchef i Kävlinge kommun.

Filip Lindfors och Isac Bennison med Mats Rosén i mitten.

Filip Lindfors och Isac Bennison med Mats Rosén i mitten.

Under evenemanget bjöds det på snittar och "gremolad", en grapefruktlemonad gjord av två av de deltagande ungdomarna Isac Bennison och Filip Lindfors.

Vi har själva tagit fram receptet. De andra deltagarna har fått vara med och provsmaka för att komma fram till den bästa blandningen och försäljningen har verkligen gått över vår förväntan.

En tredje deltagare, Jacob Lundblad, som skapat kortleken Änglavakt med tema säkerhet, var med och tog fram flaskans etikett, så resultatet är verkligen ett samarbete utifrån Sommarliv.

Fantastisk god, tyckte både Robert Wenglén, kommunstyrelsens ordförande i Lomma och Annsofie Thuresson, kommunstyrelsens ordförande i Kävlinge som lite senare turades om att dela ut diplomen till de närvarande ungdomarna.

De båda politikerna var väldigt imponerade av ungdomarna och läste högt alla de positiva omdömen varje ungdom fått sig tilldelat när de delade ut diplomen.

Robert Wenglén överlämnar diplom till Benjamin Ivarsson.

Robert Wenglén överlämnar diplom till Benjamin Ivarsson.

Annsofie Thuresson delar ut diplom till Emil Appelgren.

Annsofie Thuresson delar ut diplom till Emil Appelgren.

Linus Jansson får diplom av Robert Wenglén.

Linus Jansson får diplom av Robert Wenglén.

Jakob Lundblad tar emot diplom av Annsofie Thuresson.

Jakob Lundblad tar emot diplom av Annsofie Thuresson.

Stellan Nordahl presenterar projekt Sommarliv..

Stellan Nordahl presenterar projekt Sommarliv.

Mentorer efterlyses

Till våren 2024 är det dags att ansöka till nästa års entreprenörsprogram. Flera av ungdomarna kommer att fortsätta att driva sina företag nu när höstterminen drar igång, vid sidan om skolarbetet.

För att skapa bättre förutsättningar för unga och företagande, satsar vi nu på ett mentorsprogram där vi vill matcha mentorer och adepter för att skapa "Lärpar" för ömsesidigt lärande. Alla intresserade är välkomna att höra av sig, uppmanade Stellan avslutningsvis.

Mer om Sommarliv

Sommarliv genomförs av Kävlinge kommun i samarbete med Lomma kommun, Nyföretagarcenter Syd, Region Skåne, Sparbanken Skåne och Swedbank.

Ungdomarna som deltog på mässan var Jakob Lundblad, Isac Bennison, Filip Lindfors, Emil Appelgren, Linus Jansson och Benjamin Ivarsson.

Politiker som deltog på mässan för Lomma kommun var Robert Wenglén, kommunstyrelsens ordförande och för Kävlinge Annsofie Thuresson, kommunstyrelsens ordförande (KSO), Johan Douglies, förste vice KSO, Ingvar Willexberg, andre vice KSO och Henrik Ekberg, kommunalråd.

Fotograf: Ludvig Dahlgren och Eva Jansson.

Vill du stötta de unga företagarna hittar du mer information och deras kontaktuppgifter via kavlinge.se/sommarliv Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

  • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Eva Jansson

Navigera vidare

Arkiv