Datum: | Nyheter: Bygga bo & miljö, Övergripande

Misstänkt fall av badklåda vid Långa bryggan i Bjärred

Långa bryggan i Bjärred

Miljöenheten har fått information om ett misstänkt fall av badklåda under vecka 23 vid Långa bryggan i Bjärred. Badklåda är inte anmälningspliktigt enligt smittskyddslagen och några särskilda smittskyddsåtgärder är inte motiverade. Dock rekommenderar Folkhälsomyndigheten och Havs- och vattenmyndigheten att informera allmänheten vid misstänkta fall av badklåda.

Badklåda, som även benämns som simmarklåda, vattenloppor, eller cerkariedermatit, är en ofarlig och självläkande åkomma. Badklåda medför kliande bett som påminner om myggbett. Dessa orsakas av parasiter som kan finnas i sötvattensjöar och i bräckt vatten. På sommaren kan gynnsam vattentemperatur göra så att stora mängder vattenloppor, eller cerkarier som de egentligen heter, bildas. Om badklåda upptäcks på en badplats informeras allmänheten.

Någon specifik behandling finns inte och är inte nödvändig. Symtomen kan lindras med klådstillande och/eller antiallergiska medel.

Behöver badplatsen stängas?

Vi avråder inte från bad och badplatsen behöver inte heller stängas vid enstaka fall av badklåda. Det är först om det handlar om flera fall, en anmärkningsvärd utbredning eller om åkomman uppträder i en elakartad form som det görs en bedömning om badplatsen behöver stängas eller om avrådan från bad ska gälla. Det finns inget som i nuläget tyder på att det skulle vara så.

Vilka symtom och komplikationer finns?

Vattenlopporna ger upphov till kliande utslag som kan påminna om myggbett. Besvären kan bli värre för varje gång du får badklåda. Utslagen brukar finnas kvar i ungefär en vecka. Enstaka individer kan drabbas av en starkare allergisk reaktion med feber.

Hur går jag till väga om jag fått badklåda?

De allra flesta som får badklåda behöver inte söka vård. Besvären brukar gå över av sig själv. Någon specifik behandling finns inte och är inte nödvändig. Symtomen kan lindras med klådstillande och/eller antiallergiska medel.

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.

Om du misstänker att du har fått badklåda kan du kontakta miljöenheten via kontaktcenter på telefonnummer 040-641 10 00.

Foto: Stein Seljeseth, Folkhälsomyndigheten

Hur sprids badklåda?

Parasiterna som orsakar badklåda finns framför allt i sött eller bräckt vatten. Därför är det vanligare att få badklåda i insjöar än i havet. Det är vanligare att barn får badklåda, eftersom barn ofta badar längre tid. Dessutom brukar barn bada i grunt och varmt vatten där det kan finnas fler parasiter. Badklåda smittar inte mellan människor.

Kan man undvika badklåda?

Man kan inte se på vattnet om det innehåller cerkarier. Att duscha och torka sig med handduk direkt efter badet kan minska risken att parasiten biter sig kvar i huden och orsakar klåda. Man kan också välja badplatser som inte ligger nära stora vassområden eller där det finns mycket sjöfågel.

Läs mer om badklåda

Badklåda – 1177 Länk till annan webbplats.
Sjukdomsinformation om badklåda – Folkhälsomyndigheten Länk till annan webbplats.

  • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Sara Abelin

Navigera vidare

Arkiv