Lomma kommun

E-tjänster

Use Google to translate the web. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Föreläsning med Anders Hansen

Anders Hansen föreläser på Dansrotundan.

Anders Hansen föreläser på Dansrotundan.

I december erbjöds personal och vårdnadshavare på Strandskolan föreläsningen ”Hjärnstark” med Anders Hansen på Dansrotundan i Lomma.

Anders Hansen är överläkare i psykiatri, författare och föreläsare. Inom projektet "Min smarta väg till skolan" kom han till Strandskolan med sin inspirerande föreläsning "Hjärnstark". Hjärnstark är också namnet på Anders Hansens bok om hur motion och träning stärker våra hjärnor.


FN och Barnkonventionen

På FN-dagen den 24 oktober lärde eleverna på Strandskolan sig mer om FN och Barnkonventionen. Därefter jobbade de med miljöfrågor och de globala målen i sina klasser.

Teater Trassel

Teater Trassel och föreställningen Dunderpojken.

Teater och workshop

I början av oktober var eleverna på Strandskolan i Dansrotundan och tittade på föreställningen ”Dunderpojken” med Teater Trassel.

Pjäsen handlade om hur en liten trollpojk med sin godhet och vishet räddar trollriket från de naturkatastrofer som följer i de maktgalna stortrollens fotspår. Genom att få hjälp av andra och samarbeta kunde de lösa olika problem.

Dagarna efter föreställningen fick klasserna på Strandskolan träffa teaterpedagogerna och delta i en workshop med teater- och dramaövningar samt samtal om föreställningen. En övning handlade om att skapa olika bilder genom att bygga upp miljöer med sina kroppar. En bild visade hur en trafiksituation kan se ut och här handlade det om att hjälpas åt att ändra bilden tills den blev en säker och trygg trafikmiljö.

 

Cykeldag på Centrumtorget

Lördagen den 15 september genomfördes en cykeldag på Centrumtorget i Lomma som en inledning av Trafikantveckan 2019.

I det strålande höstvädret var det full aktivitetet på torget. Det var bland annat musik av Kulturskolans blåsorkester och tal av kommunstyrelsens ordförande Robert Wenglén (M).

Under dagen var det många som provade att cykla den kluriga teknikbanan, gick tipspromenad med frågor om trafiksäkerhet, hälsade på Lotta Giraff och provade att cykla el- och lådcyklar.


Konstutställning på Lomma bibliotek

Många tittade också på Strandskolans utställning inom projektet "Min smarta väg till skolan". Utställningen som består av teckningar där eleverna tolkat deras smarta väg till skolan genom att rita och måla hållbara och miljövänliga fordon finns kvar på Lomma bibliotek till och med söndag 29 september. Ein och Isabelle från årskurs 3 på Strandskolan fanns på plats och svarade på frågor om utställningen samt delade ut broschyrer om projektet "Min smarta väg till skolan".


Resetävling för skolklasser

Under Trafikantveckan,16-20 september, har eleverna på Strandskolan arbetat med trafik och trafiksäkerhet. De har bland annat fått lära sig mer trafikregler, vägmärken och hur viktigt det är att använda cykelhjälm. De har sjungit sånger om trafik och lyssnat på sagor om djur i trafiken. En del klasser har också deltagit i ​en resetävling för skolklasser i årskurs F-6 i Lomma kommun. ​ ​Resetävlingen är tänkt att på ett roligt och enkelt sätt uppmärksamma fördelarna med att gå och cykla till skolan och innebär att klassläraren varje dag frågar hur många elever som har gått, cyklat (eller liknande), åkt buss/skolskjuts alternativ bil till skolan. Resultatet kommer att sammanställas och vinnande klasser utses. Vinnarna får pokal, fika och uppmärksammas i kommuntidningen. Alla som deltar är såklart vinnare och får diplom.

Bild från konsert

Cykelorkestern underhöll och inspirerade under invigningen på Strandskolan i augusti.

Invigning på Strandskolan

Vår satsning ”Min smarta väg till skolan” invigdes på Strandskolan den 21 augusti. Under invigningen höll Cykelorkestern en inspirerande konsert om hållbart resande.

Lomma kommuns satsning på en smartare, hållbarare och hälsosammare väg till och från skolan för elever, föräldrar och personal är igång! Ambitionen är att inspirera fler elever, föräldrar och även personal att ta sig till och från skolan på ett hållbart sätt – till exempel med cykel, sparkcykel, kollektivtrafik eller till fots!

Först ut i satsningen är Strandskolan där invigningen också var den 21 augusti.

Invigningen innehöll en uppskattad konsert signerad Cykelorkestern och invigningstal av projektledaren Åsa Johansson och Strandskolans rektor Victoria Rhudin Lindell. På plats fanns även verksamhetschefen SvenJohan Davidson och Åsa Cornander, projektledare.

Eleverna fick också bekanta sig med Lotta giraff, maskoten som ska inspirera eleverna till ett hållbart resande.

Enkät om resvanor

Inom ramen för projektet om hållbara transporter till och från skolor har en kartläggning över elever och personals resor till och från Strandskolan gjorts.

Under juni månade skickades en enkät ut till elever och personal gällande bland annat hur de reser till och från skolan. Fler skolor ska kunna följas upp igen i slutet av projektet 2020 med en ny enkätundersökning.

Utifrån kartläggningen av elever och personals resor kommer ett mål att fastställas för hur mycket procentandelen hållbart resande ska ha ökat vid projektets slut.

  • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Åsa Cornander
Senast uppdaterad: 2020-01-17