Lomma kommun

E-tjänster

Use Google to translate the web. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Orkestrar och ensembler

Att spela i en orkester eller ensemble är en mycket viktig del i elevernas musikaliska utveckling. Här får man träna sig i moment som är svårt att göra på lektionen t.ex. samspel, dynamik, lyhördhet och lagkänsla. Precis som i ett fotbollslag måste orkestern ha en lagkänsla och ställa upp för varandra för att orkestern ska kunna låta så bra som möjligt.

Här presenteras kulturskolans ensembler och orkestrar

Blåsfiskarna (steg 1)

Blåsfiskarna (steg 1) är kulturskolans blåsorkester för de elever som precis har startat sin blåsarkarriär. Orkestern består av träblås, brass och komp.

Ledare: Henrik Pahlén och Gunnel Henriksson

Så ska det låta (steg 2)

Så ska det låta (steg 2) är Kulturskolans mellanblåsorkester. Vi repeterar varje torsdag mellan kl. 17.10 till 17.50 i hörsalen i Bjärred. Vi är ca 25 medlemmar som spelar blandad, svängig musik för blåsinstrument och kompgrupp.

Ledare: Jeanette Eliasson Dahl och Gunnel Henriksson

Blåschock (steg 3)

Blåschock är en blåsorkester med tillhörighet på Kulturskolan i Lomma kommun, Skåne. Det är 35 ungdomar mellan 12-20 år som alla delar intresset för blåsmusik och att spela i orkester tillsammans.

Repertoaren består av musik som ungdomarna till viss del valt själva som t ex film- och populärmusik men även klassisk repertoar för blåsorkester. Ett centralt inslag i repertoaren är marscher.

Ungdomarna i Blåschock är engagerade i sin orkester. Man har bildat en förening som är knuten till RUM. I och med detta finns det en styrelse som tillsammans med undertecknad leder verksamheten. Alla är överens om att en satsning på sociala aktiviteter förutom konserter och repetitioner är viktigt för orkestern och mycket uppskattat. Sammanhållningen är tack vare detta mycket god i orkestern och gränslös mellan åldrarna.

Som ledare för Blåschock är det en glädje att varje torsdag få leda en grupp entusiastiska ungdomar som har hittat sitt fritidsintresse i musiken. Några kommer säkerligen också att hitta vänner för livet i orkestern.

Min förhoppning är att grunden till ett livslångt musikintresse börjar i Blåschock. Någon kommer kanske att ha musiken som yrke men troligtvis kommer många att ingå i ett amatörkulturliv antingen som besökare eller utövare och på så vis uppleva hur roligt och stimulerande det är att spela tillsammans.

Ledare: Jeanette Eliasson Dahl

Brassensemblen

En ensemble för de brasselever som spelat några år. Ensemblen består av trumpet, trombon, valthorn och bastuba. Brassensemblen får ofta förfrågningar om att spela runt om i kommun. Särskilt vid invigningar som behöver en pampig fanfar.

Ledare: Henrik Pahlén

Saxofonensemblen "Saxess"

En ensemble bestående av endast saxofoner. Altsax, tenorsax samt barytonsax. Spelar främst kvartettarrangemang av visor och jazzlåtar men även lite klassiska stycken. Ensemblen kan också kompletteras med komp och blir då mer som ett litet storband.

Ledare: Staffan Ekström

Chokladstråkarna (steg 1)

Vår yngsta stråkorkester som består av violin- och celloelever som har spelar i minst ett år. Här lär man sig att följa en dirigent och musicera tillsammans.

Ledare: Ulrika Lorentzi / Stefan Waldemarson

Sundets stråkar (steg 2)

Kulturskolans mellanstråkorkester som består av violin, cello och kontrabas. Tillsammans spelar vi blandad tre- och fyrstämmig repertoar.

Ledare: Ulrika Lorentzi / Stefan Waldemarson

Kammarorkestern (steg 3 )

Är stråkorkestern för våra äldre elever som spelat några år.

Ledare: Stefan Waldemarson

  • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Kit Armini
Senast uppdaterad: 2018-09-03