Orkestrar och ensembler

Blåsorkester

Att spela i en orkester eller ensemble är en mycket viktig del i elevernas musikaliska utveckling. Här får man träna sig i moment som är svårt att göra på lektionen t.ex. samspel, dynamik, lyhördhet och lagkänsla. Precis som i ett fotbollslag måste en ensemble ha en lagkänsla och ställa upp för varandra för att gruppen ska kunna låta så bra som möjligt.

Här presenteras kulturskolans ensembler och orkestrar

Blåsfiskarna (steg 1)

Blåsfiskarna är kulturskolans blåsorkester för de elever som precis har startat sin blåsarkarriär. Orkestern består av träblås, brass och komp.

Ledare: Henrik Pahlén och Lovisa Stenberg

Så ska det låta (steg 2)

Så ska det låta är Kulturskolans mellanblåsorkester. Orkestern har ca 25 medlemmar som spelar blandad, svängig musik för blåsinstrument och kompgrupp.

Ledare: Jeanette Eliasson Dahl och Gunnel Henriksson

Blåschock (steg 3)

Blåschock är Kulturskolans äldsta blåsorkester med 35 ungdomar mellan 12-20 år. Repertoaren består av musik som ungdomarna till viss del valt själva som t ex film- och populärmusik men även klassisk repertoar för blåsorkester. Ett centralt inslag i repertoaren är marscher.

Orkestern har bildat en förening som är knuten till RUM. I och med detta finns det en styrelse som tillsammans med undertecknad leder verksamheten. Alla är överens om att en satsning på sociala aktiviteter förutom konserter och repetitioner är viktigt för orkestern och mycket uppskattat. Sammanhållningen är tack vare detta mycket god i orkestern och gränslös mellan åldrarna.

Ledare: Jeanette Eliasson Dahl

Brassensemblen

En ensemble för de brasselever som spelat några år. Ensemblen består av trumpet, trombon, valthorn och bastuba. Brassensemblen får ofta förfrågningar om att spela runt om i kommun. Särskilt vid invigningar som behöver en pampig fanfar.

Ledare: Henrik Pahlén

Chokladstråkarna (steg 1)

Vår yngsta stråkorkester som består av violin- och celloelever som har spelar i minst ett år. Här lär man sig att följa en dirigent och musicera tillsammans.

Ledare: Ulrika Lorentzi och Stefan Waldemarson

Sundets stråkar (steg 2)

Kulturskolans mellanstråkorkester som består av violin, cello och kontrabas. Tillsammans spelar vi blandad tre- och fyrstämmig repertoar.

Ledare: Ulrika Lorentzi / Maria Solgaard-Holm

Kammarorkestern (steg 3 )

Stråkorkestern för våra äldre stråkelever som spelat flera år. Orkestern gör ibland även projekt ihop med storband.

Ledare: Stefan Waldemarson

Gitarrensemble

Våra mest drivna gitarrelever bildar tillsammans en gitarrensemble som spelar blandad repertoar på hög nivå.

Ledare: Göran Söderqvist

Pop- och rockensemble

Kulturskolan har två pop- och rockensembler för gitarr, piano, bas, trummor och sång.

Ledare: Mats Petersson och Tobias Torvaldsson

  • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Kit Armini
Senast uppdaterad: