Om någon i din familj
eller som står dig nära
använder droger
eller dricker för mycket alkohol
kan du få hjälp och stöd.

Anhörig till person med beroende och missbruk

Med jämna mellanrum startar öppenvården grupper för dig som står någon nära som är beroende av alkohol eller narkotika. I gruppen får du som anhörig möjlighet att dela dina erfarenheter och tankar med andra som befinner sig i liknande situation. Läs mer om gruppen (CRAFT) och hur du anmäler dig.

Det kan vara svårt att vara anhörig eller närstående till någon som har alkohol-, narkotika- eller läkemedelsproblem. Därför erbjuder kommunen stöd för dig som är anhörig till person med beroende och missbruk.

Som anhörig kan du både vara ett stöd och själv behöva stöd i olika former för att orka.

Så här kan du få stöd

Du kan få kunskap om hur alkohol och droger påverkar oss medicinskt, psykologiskt och socialt. Du får också ökad insikt om hur beroendet kan påverka närstående och redskap för hur du kan förbättra din situation och samtidigt hjälpa din närstående på bästa sätt.

Stödet är kostnadsfritt och vi arbetar under sekretess.

Råd- och stödsamtal

  • Kortare rådgivning och information, vid högst fem tillfällen.
  • Utan ansökan och beslut. Ingenting journalförs.
  • Ring Kontaktcenter och be att få tala med Behandlingsteamet. Telefonnummer hittar du längst ner på den här sidan.

Ansöka om stöd

Är ditt behov större än fem råd- och stödsamtal så gör du en ansökan om stöd. Ansöka om stöd - så här går en ansökan till steg för steg.

Maria Skåne mellersta - stöd för personer som är under 25 år och deras anhöriga

På Maria Skåne mellersta kan du få stöd om du är anhörig till någon som är under 25 år som har ett missbruk eller beroende.

Maria Skåne mellersta är till för unga under 25 år som har problem med alkohol och droger och vänder sig även till föräldrar och närstående. Här kan du få kostnadsfri information och rådgivning.

Varannan torsdag (jämna veckor) kl.13-16, finns medarbetare från mottagningen Maria Skåne mellersta på plats hos öppenvården i Lomma, på Esplanaden 15 C. Övriga dagar erbjuds som alltid råd- och stödsamtal och behandling till alla åldrar via Lomma kommuns behandlingsteam.

För att komma i kontakt med Mariamottagningen och boka tid (både i Lund och Lomma), ring 046-17 40 99.

Maria Skåne mellersta Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fem tips till dig som tror att din ungdom använder droger

Är du orolig för att din ungdom använder droger eller alkohol? I filmen från Mariamottagningen får en förälder konkreta tips om vad som är bra att tänka på när man pratar med sin ungdom om droger och alkohol.

Som förälder kan du även ta del av Mariamottagningens digitala utbildning för föräldrar. Utbildningen beskriver bland annat hur du kan upptäcka alkohol- och droganvändning hos unga och hur du som förälder kan agera om du är orolig för ditt barn:

Mariamottagning - en introduktion Länk till annan webbplats.

Vem är anhörig eller närstående?

Det är du själv som avgör om du är närstående eller anhörig, det kan vara en förälder, partner, vuxet barn, syskon, sambo eller nära vän.

  • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Camilla Levison

Senast uppdaterad: