Hjälp för barn och unga som mår dåligt

Om du mår dåligt eller har problem kan det vara bra att prata med någon. Här hittar du information om vem du kan vända dig till vid olika problem.

Kontakta oss

Om du är inte vet vem du ska kontakta kan du ringa kommunens Kontaktcenter på telefon 040-641 10 00. Berätta vad du behöver hjälp med så kopplas du till en socionom på socialförvaltningen som hjälper dig.

Under begränsade öppettider i Kontaktcenterlänk till annan webbplats kan du ringa 040-641 12 20 eller 040-641 12 35.

Behöver du akut hjälp ring Polisen på 112.länk till annan webbplats

Koll på soc – allt du behöver veta om socialtjänstenlänk till annan webbplats

Det finns många olika händelser och situationer i livet som kan leda till att du som barn eller ungdom mår dåligt. Och vi reagerar väldigt olika. Vill du prata med någon om hur du har det? Det finns grupper där du kan träffa andra unga i din situation, prata och dela erfarenheter, men också möjlighet att träffa någon att prata med själv.

Någon att prata med, grupper och enskiltlänk till annan webbplats

Du kan också kontakta organisationen Barnens rätt i samhället, BRIS eller Maskrosbarn. Där kan du få prata med en vuxen eller diskutera med jämnåriga.

Prata med en vuxen eller någon i din egen ålder:

Ring, chatta, mejla med BRISlänk till annan webbplats

Chatta eller delta i aktiviteter med Maskrosbarnlänk till annan webbplats

Du har rätt att må bra, vara trygg hemma och ha någon som tar hand om dig. Dina föräldrar (vårdnadshavare) ska ta hand om dig tills du har fyllt 18 år. Om du mår dåligt, riskerar att skadas eller far illa på på något annat sätt kan du få hjälp och stöd.

Det kan finnas flera anledningar till att du eller dina föräldrar mår dåligt och kan få hjälp, det kan till exempel handla om att:

 • ni inte kommer överens och bråkar
 • föräldrarna bråkar
 • föräldrarna ska separera eller skiljas
 • mamma eller pappa mår dåligt
 • dina föräldrar missbrukar alkohol eller tar droger

Både du och dina föräldrar kan få råd och hjälp.

Kontakta

Hur?

Om det är jobbigt i skolan och du inte trivs kan du få hjälp. Det kan till exempel handla mobbing, kränkningar, skolk eller stress.

Prata med kuratorn eller skolsköterskan på din skola.

Du som är 12 till 23 år kan kontakta Ungdomsmottagningenlänk till annan webbplats i Lund om du har:

 • frågor om kroppen
 • frågor om sex och relationer
 • skydd mot graviditet och könssjukdomar
 • graviditetstest eller test för könssjukdomar
 • stöd om du mår dåligt.

Fler länkar

Har du varit utsatt för misshandel eller upplevt våld i familjen? Eller har någon haft sex med dig mot din vilja?

Våld och förtryck kan drabba unga, oavsett kön, religion, sexualitet eller etnicitet. Du har alltid rätt till hjälp. Här har vi samlat vägar till hjälp.

I Lund finns Kriscentrum i mellersta Skånelänk till annan webbplats och Barnahus mellersta Skånelänk till annan webbplats för att stötta dig och se till att du får rätt hjälp.

Fler länkar

Om du känner dig hotad eller utsatt av din familj, släkt eller andra kan du prata med din skolkurator, skolsköterska eller någon på din arbetsplats.

Om det är akut ring Polisen på 112länk till annan webbplats.

Du kan också kontakta mottaget...


Länkar

Det finns olika former av stöd för barn och ungdomar som inte kan bo kvar hemma.

Familjehem

Hem för vård och boende

Bo själv med stöd av boenderesursen

Kontakt

För att få ett familjehem, plats på ett HVB eller ta del av boenderesursens stöd krävs först en utredning. Kontakta vår mottagningsenhet för mer information, se kontakt nedan.

------

Om du riskerar att skadas eller må dåligt kan du behöva bo någon annanstans. Det kan vara att dina föräldrar inte mår bra eller orkar ta hand om dig. Då kan du behöva flytta. Det kan vara för en kortare tid eller för resten av din uppväxt.

Så här hjälper vi dig

 • Innan vi kommer fram till att du ska bo i en annan familj gör vi en utredning.
 • Vi pratar vi med dig och dina föräldrar om hur ni vill ha det. Vi vill hjälpa din familj så att ni ska kunna bo tillsammans.
 • Om vi kommer fram till att det inte går, ska vi alltid utgå från vad som är bäst för dig.
 • Vi undersöker om du kan bo hos en släkting eller någon som känner din familj bra, och om det skulle vara en bra lösning för dig.
 • Vi har i uppgift att tänka på vad som är bäst för dig på lång sikt, även om du själv skulle vilja något annat för stunden.

Att bo i familjehem

I ett familjehem bor du när du inte kan bo med dina föräldrar. Ett familjehem är en eller flera vuxna som du bor med. Familjehemmet ska hjälpa dig att känna dig trygg. Det ska hjälpa dig att ha kontakt med dina föräldrar, skolan och oss på socialtjänsten. Familjehemmet ska hjälpa dig med till exempel läxor och att skjutsa till din fritidsaktivitet.

Du får en socialsekreterare som ska finnas för just dig och kan svara på alla dina frågor.

Jourhem

Om något akut inträffar som gör att du behöver någon annanstans att bo, kan du få komma till ett jourhemlänk till annan webbplats. Där bor du en kortare tid, tills vi hittar ett familjehem.

Om föräldrarna har ekonomiska problem kan barnen eller ungdomarna få leva och växa upp med mycket begränsade ekonomiska resurser. Det kan innebära att ens familj bara har pengar för att täcka livets nödtorft som mat, hyra, el och kläder eller knappt ens det. Ett annat problem kan vara att du eller din familj är skyldig någon pengar.

Mariamottagning mellersta Skånelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster är till för unga under 24 år med problem med alkohol eller andra droger. Mottagningen vänder sig även till den unges föräldrar och närstående. Du kan få kostnadsfri information, rådgivning och behandling.

Du kan också kontakta mottaget....

Fler länkar

Det kan vara svårt att veta vad som är ett brott och inte. Att köpa en mobiltelefon som du vet att någon annan har snott eller hota en kompis på nätet är exempel på brott. Andra brott kan till exempel vara rån, våldtäkt, inbrott och misshandel.

Straffmyndig

Det är först när du fyllt 15 år som du kan dömas till straff för ett brott. Då tycker samhället att du är mogen att ta ansvar för vad du har gjort.

Du som är under 15 kan ändå tvingas att följa med polisen om du misstänks för ett brott eller om de hittar dig på en plats som är inte är bra för dig.

Om du gjort något brottsligt

Om polisen misstänker att du har gjort något brottsligt kan det också vara ett tecken på att du behöver stöd och hjälp från Socialförvaltningen i kommunen. Då kan Polisen göra en orosanmälan.

Polisen ska också kontakta oss om du är under 18 år och misstänks för ett brott som man kan få fängelse för. Men, det måste finnas tydliga saker som gör att de misstänker dig. De ska kunna förklara varför de misstänker dig. Det kallas för att vara ”skäligen misstänkt” för ett brott.

Om du är under 18 år ska polisen även kontakta dina föräldrar (vårdnadshavare).

"Prick i registret"?

Om du är över 15 år och blir dömd för ett brott hamnar du i polisens belastningsregister, en lista där dömda brott samlas. Det brukar kallas att "få en prick i registret”. Du som är under 15 år kan inte dömas till något straff och hamnar därför inte i belastningsregistret. Du får alltså ingen ”prick”.

Ungdomstjänst

Du som är i åldern 15-21 år och har begått ett brott, kan dömas till ungdomstjänst av tingsrätten. Tingsrätten bestämmer hur många timmar ungdomstjänst du döms till, det kan variera mellan 20 och 150 timmar. Mer information om Ungdomstjänst.

Kontakta oss om du behöver hjälp

Du som utsätter andra för brott, hot, sexuella övergrepp eller annat våld kan få hjälp av oss.

Mottaget? Hur få hjälp?

Länkar

Brottsofferjouren?

?

Du som är 16 och upp till 25 år och inte studerar eller har ett jobb, kan få stöd till sysselsättning av socialtjänstens paraplyteam.

Ibland är det svårt att hitta rätt utbildning, ordna jobb helt på egen hand eller komma ut i en sysselsättning. Då kan vi ge stöd och vägledning.

Paraplyteamet erbjuder dig som är 16 och upp till 25 år stöd i kontakten med myndigheter och vårdgivare och samordnar stödinsatser för att öka din möjlighet till ett självständigt liv med egen försörjning.

Vi kan erbjuda dig vägledning, så att du kan komma fram till vad du vill göra.

Vi kan också vara ett stöd i kontakten med till exempel Arbetsförmedlingen, studievägledare eller sjukvården. Tillsammans med dig kommer vi överens om vilket stöd som just du vill ha och behöver.

Är du orolig för dig själv, en kompis eller någon i din familj, men vet inte vart du kan vända dig? Då kan du kontakta mottagningsenheten på socialförvaltningen. De hjälper dig vidare så att du kan få råd och stöd. Kontaktuppgifter till mottagningsenheten hittar du längre ner på denna sida.

 • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Camilla Levison
Senast uppdaterad: 2020-11-26