11 september 2022 är det val i Sverige.

Du kan hjälpa till och jobba med att ta emot röster.

Anmäl intresse här: Länk till annan webbplats.

Jobba som röstmottagare i valet

Medborgare räcker över röstkuvert till röstmottagare.

Den 11 september 2022 är det val till riksdag, region- och kommunfullmäktige i Sverige. Lomma kommun söker nu dig som vill jobba som röstmottagare.

På valdagen arbetar du i en grupp om åtta röstmottagare i varje vallokal med att ta emot röster från medborgare. Kl. 20.00 när vallokalen stänger läggs först alla förtidsröster ner i valurnan, därefter öppnas alla valkuvert och valsedlarna räknas.

Som röstmottagare ska du vara över 18 år, noggrann, serviceinriktad och ha en god samarbetsförmåga.

I anslutning till valet behöver alla röstmottagare genomgå en obligatorisk utbildning i slutet på sommar 2022. Röstmottagare som arbetar under valdagen och deltar vid utbildning kommer få ett arvode, summan beslutar valnämnden om i mars 2022.

Är du intresserad av att delta som röstmottagare fyll i en intresseanmälan: Länk till annan webbplats.

Tipsa även gärna vänner och bekanta om att anmäla sitt intresse att delta som röstmottagare. Intresseanmälningarna tas om hand i tur och ordning.

Vad händer efter min intresseanmälan?

När valkansliet föreslagit placering kan du på samma adress som ovan, logga in med bank-id och under fliken ”Min placering” bekräfta eller avsäga dig föreslaget uppdrag. Du kan även ändra dina uppgifter genom att klicka på ”Redigera”.

Om du därefter ändrar dig, antingen att du kan delta eller vill meddela förhinder måste du kontakta oss per e-post eller telefon. Det går inte att uppdatera ditt deltagande på webben.

Har du önskemål om placering i annat valdistrikt eller annan funktion meddelar du önskemålet via e-post till val@lomma.se.

Utbildning

I anslutning till valet ska alla röstmottagare genomgå en obligatorisk utbildning. Kallelse till utbildningarna kommer att skickas ut i samband med att du får slutlig information om din placering innan sommarsemestrarna. Kurserna kommer att genomföras kvällstid i augusti och september.

Bank-id

Valnämnden har i år ett nytt datasystem för valadministrationen. Det innebär att du måste ha ett Bank-Id, Mobilt bank-id eller annan e-legitimation för att kunna logga in i systemet. Bank-Id skaffar du via din bank.

Vanliga frågor och svar

I en vallokal arbetar 8 personer med att ta emot röster från medborgare samt bocka av dem från röstlängden. Röstlängden är en lista med alla röstberättigande i respektive distrikt, röstmottagarna bockar av alla som röstar för att inte en person ska kunna rösta mer än en gång. Klockan 20:00 när vallokalen stänger läggs först alla förtidsröster ner i valurnan, därefter öppnas alla valkuvert och valsedlarna räknas. Därefter ringer vallokalens ordförande till länsstyrelsen och berättar för dem hur många röster respektive parti fick i vallokalen.

När alla röster är räknade åker vallokalens ordförande och vice ordförande med rösterna till kommunhuset där valkansliet bockar av dem och låser in dem i säkert förvar. Onsdagen efter valet kommer valnämnden till kommunhuset för den så kallade onsdagsräkningen. Då de förtidsröster som inte hunnit komma till vallokalen på valdagen räknas, till exempel de som förtidsröstar på valdagen eller sena utlandsröster. När onsdagensräkningen är avslutad åker valkansliet in med alla röster till Länsstyrelsen, som därefter kontrollräknar rösterna samt räknar personkryss.

Under våren kommer valnämnden ta beslut om bland annat bemanning i vallokalerna, utbildning för röstmottagare men även risk- och sårbarhetsanalys därför arbetar vi just nu med att förbereda alla underlag.

Valkansliet nås enklast via val@lomma.se.

När en röstberättigad förtidsröstar läggs rösten i ett speciellt kuvert där det noteras till vilken vallokal rösten ska skickas. På valdagen skickas alla förtidsröster till respektive vallokal som bockar av i röstlängden att den röstberättigade har röstat. Om du har förtidsröstat men ångrat dig kan du gå till din vallokal på valdagen och rösta på nytt, du får då tillbaka din förtidsröst. I Lomma kommun kan man förtidsrösta i Bjärreds bibliotek samt i kommunhusets reception.

Sidansvarig: Filippa Bokelid