Uthyrning av bostäder till människor som flytt kriget

Har du bostäder att hyra ut till personer som flytt kriget i Ukraina? Anmäl ditt intresse i formuläret på den här sidan.

Med anledning av kriget i Ukraina söker Lomma kommun bostäder till personer som flytt kriget. Vi är intresserade av att hyra både omöblerade och möblerade fastigheter där de asylsökande själva kan sköta sitt dagliga hushåll.

Migrationsverket kan komma att anvisa personer som flytt Ukraina till Lomma kommun. Vi planerar nu för att skapa boenden i lokaler som kommunen äger. Samtidigt undersöker vi också vilka möjligheter det finns att hyra bostäder av företag och privatpersoner i kommunen.

Vi söker bostäder som företag, organisationer eller privatpersoner kan hyra ut. Viktigt att poängtera är att det är hela boenden vi letar efter, inte del i privata boenden. Boendena ska ha egen entré, kök och badrum samt vara godkända för bostadsändamål.

Till exempel går det bra med lägenheter, bostadshus, hotell/motell, pensionat, vandrarhem, stugbyar, studentboenden, gårdar eller motsvarande. Tanken är att personerna ska kunna bo i dessa bostäder under 1-3 år.

Ersättning

Den som hyr ut en fastighet kommer att få en ersättning. Nivån på denna är dock inte klar i skrivande stund.

Krav på fastigheten

• Boendet måste ligga i Lomma kommun.
  • De boende ska ha möjlighet att själva laga sin mat (självhushåll).
  • Det ska finnas bygglov för avsedd verksamhet (utfärdas av kommunen), brandskyddsdokumentation samt OVK (obligatorisk ventilationskontroll) inklusive luftväxlingsprotokoll i bostadsrummen.
  • Det är klart för inflyttning, det vill säga redo att ta emot boenden utan ombyggnation, så kallad nyckelfärdig fastighet.

När vi bedömer om fastigheterna är intressanta undersöker vi bland annat avståndet för de boende till samhällsservice som exempelvis mataffär, apotek och vårdcentral.

Avtal

Förutsättning för uthyrning är att avtal tecknas mellan Lomma kommun och uthyraren. Som regel tecknar Lomma kommun tillsvidareavtal alternativt tidsbegränsade avtal på minst 1 år samt med uppsägningstid 3 månader.

Anmäl intresse

Förnamn och efternamn

Jag anmäler mig som * (obligatorisk)
Jag anmäler mig som

Flera alternativ går bra
Vilken typ av boende kan du hyra ut? * (obligatorisk)
Vilken typ av boende kan du hyra ut?

Flera alternativ går bra
Önskar du hyra ut möblerat eller omöblerat? * (obligatorisk)
Önskar du hyra ut möblerat eller omöblerat?

När kan du börja hyra ut * (obligatorisk)
När kan du börja hyra ut

Sidansvarig: Lucia Prieto De La Fuente