Uthyrning av bostäder till människor som flytt från Ukraina

Har du en bostad att hyra ut till personer som flytt kriget i Ukraina? Anmäl ditt intresse i formuläret på den här sidan. Vi är intresserade av att hyra både möblerade och omöblerade bostäder där de boende själva kan sköta sitt dagliga hushåll.

Migrationsverket anvisar nu personer som flytt från Ukraina till Lomma kommun. Vi har ordnat boenden i lokaler som kommunen äger och förbereder även fler bostäder. Samtidigt undersöker vi också vilka möjligheter det finns att hyra bostäder av privatpersoner och företag i kommunen.

Vi letar efter hela boenden, inte del i privata boenden. Boendena ska ha egen entré, kök och badrum samt vara godkända för bostadsändamål.

Till exempel går det bra med vinterbonade fritidshus, lägenheter, bostadshus, vinterbonade attefallshus, hotell/motell, pensionat, vandrarhem, stugbyar, studentboenden, gårdar eller motsvarande. Tanken är att personerna ska kunna bo i dessa bostäder under 1-3 år.

Ersättning

Den som hyr ut en fastighet kommer att få en ersättning. Detta regleras genom enskilda avtal.

Krav på fastigheten

• Boendet måste ligga i Lomma kommun.
  • De boende ska ha möjlighet att själva laga sin mat (självhushåll).
  • Det ska finnas bygglov för avsedd verksamhet (utfärdas av kommunen), brandskyddsdokumentation samt OVK (obligatorisk ventilationskontroll) inklusive luftväxlingsprotokoll i bostadsrummen.
  • Det är klart för inflyttning, det vill säga redo att ta emot boenden utan ombyggnation, så kallad nyckelfärdig fastighet.

När vi bedömer om fastigheterna är intressanta undersöker vi bland annat avståndet för de boende till samhällsservice som exempelvis mataffär, apotek och vårdcentral.

Avtal

Förutsättning för uthyrning är att avtal tecknas mellan Lomma kommun och uthyraren. Som regel tecknar Lomma kommun tillsvidareavtal alternativt tidsbegränsade avtal på minst 1 år samt med uppsägningstid 3 månader.

Anmäl intresse

Förnamn och efternamn

Jag anmäler mig som * (obligatorisk)
Jag anmäler mig som

Flera alternativ går bra
Vilken typ av boende kan du hyra ut? * (obligatorisk)
Vilken typ av boende kan du hyra ut?

Flera alternativ går bra
Önskar du hyra ut möblerat eller omöblerat? * (obligatorisk)
Önskar du hyra ut möblerat eller omöblerat?

När kan du börja hyra ut * (obligatorisk)
När kan du börja hyra ut

Sidansvarig: Lucia Prieto De La Fuente