Utredning om förskolan
Förvaltningen för utbildning, kost, kultur- och fritid har fått i uppdrag att återkomma med förslag på eventuella sammanslagningar och övriga anpassningar i förskolan inför augusti 2025.
Under hösten har utredningen genomförts och den presenterades för barn- och utbildningsnämnden den 19 november. Du kan ta del av utredningen på den här sidan.
Utredningen är uppdelad i två separata utredningar – en för norra kommundelen och en för södra kommundelen. Eventuella beslut om sammanslagningar och anpassningar kan komma att fattas av barn- och utbildningsnämnden vid sammanträdet den 10 december 2024.
Utredningarna
Bilaga – Strategisk inriktning för lokalkategori förskola Pdf, 1003.6 kB.
Bilaga – Riskbedömning Pdf, 135.1 kB.
Bilaga – Barnkonsekvensanalys Pdf, 155.7 kB.
Bilaga – SWOT-analys Pdf, 166.4 kB.
Bilaga – Kommunikationsplan Pdf, 222.5 kB.
Bakgrund
Antalet barn i kommunen är betydligt färre än vad tidigare prognoser förutspått. Under hösten 2024 genomförs därför en utredning som ska ge olika förslag på anpassningar och sammanslagningar i förskoleorganisationen inför augusti 2025. Detta görs för att vi ska kunna:
- säkerställa en fortsatt hög kvalitet i förskoleverksamheten
- använda våra lokaler på ett optimalt sätt
- använda kommunens gemensamma resurser ansvarsfullt
Utredarna har under hösten haft samtal med olika referensgrupper – medarbetare i förskolan, rektorer, Centrala barn- och elevhälsan, kommunens barnrättsgrupp och representanter från kommunens övergripande lokalförsörjningsgrupp.
Protokoll från barn- och utbildningsnämndens sammanträde Länk till annan webbplats. när beslut om utredningsuppdrag togs.
Referensgruppsmöten
Representanter för vårdnadshavare med barn i våra förskolor bjöds in till möten under vecka 43. Våra presentatoner från dessa möten kan du ta del av via länkarna nedan.
Presentation referensgruppsmöte vårdnadshavare norra kommundelen Pdf, 1.4 MB.
Presentation referensgruppsmöte vårdnadshavare södra kommundelen Pdf, 1.4 MB.
Informationsmöten
Vårdnadshavare på de förskolor som kan komma att beröras av sammanslagningar inför hösten 2025 fick under vecka 43 information om detta.
Under november har vårdnadshavare på berörda förskolor bjudits in till informationsmöten och deras synpunkter har vägts in i utredningen.
Vanliga frågor och svar
Varför har barn- och utbildningsnämnden gett verksamheten i uppdrag att komma med förslag på anpassningar och sammanslagningar för våra förskolor?
Lomma kommun har ett förändrat behov av förskoleplatser. Detta beror på att vi ser ett minskat antal barn i kommunen, vilket i sin tur är ett resultat av både färre födslar och en lägre inflyttning än vad som tidigare förväntats. Detta resulterar i att det finns ett överskott på förskoleplatser i kommunen.
Under hösten 2024 genomförs en utredning som ska ge olika förslag på anpassningar och sammanslagningar i förskoleorganisationen. Detta görs för att vi ska kunna:
- Säkerställa en fortsatt hög kvalitet i förskoleverksamheten
- Använda våra lokaler på smartast sätt
- Använda kommunens gemensamma resurser ansvarsfullt
Vem fattar beslut om att sammanslå eller stänga förskolor?
Barn- och utbildningsnämnden.
Vem har tagit fram förslag till beslut om att sammanslå eller stänga förskolor?
Verksamheten (Förvaltningen för utbildning, kost, kultur- och fritid) tar fram förslag till beslut med utgångspunkt i de olika referensgruppernas tankar och synpunkter. Referensgrupperna består av representanter från samhällsbyggnadsförvaltningen, lokalförsörjningsgruppen, rektorer, personal, centrala barn- och elevhälsan, kostenheten, fackliga representanter, kommunens barnrättsgrupp samt vårdnadshavare.
När fattas beslutet om att sammanslå eller stänga förskolor?
Verksamhetens utredning med olika förslag presenterades på barn- och utbildningsnämndens sammanträde den 19 november. Nämnden kan komma att ta beslut om, och i så fall vilka förskolor som eventuellt anpassas eller sammanslås, vid sammanträdet den 10 december.
Vid beslut om sammanslagningar eller anpassningar, när ska de genomföras?
Eventuella sammanslagningar kommer att göras inför terminsstart i augusti 2025.
Hur kan jag som vårdnadshavare framföra mina åsikter?
De vårdnadshavare som anmält intresse bjöds in till två referensgruppsmöten den 22 och 23 oktober, ett för södra kommundelen och ett i norra kommundelen.
Därefter bjöds de vårdnadshavare som har barn på berörda förskolor in till informationsmöte den 5 och 6 november, ett för södra kommundelen och ett i norra kommundelen, för ytterligare möjlighet att inkomma med synpunkter och tankar.
En vald grupp av vårdnadshavare kallades även till centralt skolråd den 12 och 13 november, ett för norra kommundelen och ett för södra kommundelen.
Hur har barnens perspektiv inkluderas i utredningen?
Barnens perspektiv och barnperspektivet kommer att inkluderas i barnkonsekvensanalysen.
Barnens perspektiv kommer inhämtas genom samtal med grupper av barn i de förskolor som förvaltningen föreslår i utredningen. Barnperspektivet inhämtas via dialog med rektor, personal, vårdnadshavare, kommunens barnrättsgrupp samt Centrala barn- och elevhälsan. Utöver det kommer barnkonsekvensanalysen också inkludera relevanta styrdokument, gällande lagrum, praxis och erfarenheter från andra kommuner.
Sidansvarig: Kristina Liljenström
Senast uppdaterad: