Hur många människor det bor i en kommun
påverkar kommunens ekonomi och arbete.

Hur gamla de som bor i kommunen är påverkar också.
Om det föds många barn, behövs det många förskolor och skolor.
Om det bor många äldre personer, kan det behövas mer sjukvård och äldreomsorg.

Befolkningsprognosernas påverkan

Enligt SKR:s prognos för 2024 kommer det att vara ett fortsatt svårt ekonomiskt läge nationellt och det kommer att krävas åtgärder både från kommuner och regioner, samt från staten, för att säkra framtida välfärd.

Torsdagen den 17 oktober, kl. 18.00-19.00 hölls ett dialogmöte med kommunala tjänstepersoner om vilka effekter förändringarna kommer att ha på Lomma kommuns verksamheter.

På programmet stod:

  • Övergripande utmaningar och information om befolkningsförändringarna, Magnus Ydmark, kommundirektör
  • Budget 2025 och framåt, Jane Isgren, ekonomichef
  • Vad är på gång framöver inom förskola och grundskola med anledning av befolkningsförändringarna, Roberto Citterio, förvaltningschef

Ta gärna del av presentationerna via bildspelet eller filmen nedan:

Bildspel Dialogmöte 241017 Pdf, 4 MB, öppnas i nytt fönster.

Bakgrund

Många kommuner och regioner har tidigare sett en stadig befolkningstillväxt. De kommuner som nu ser en befolkningsminskning kommer att behöva anpassa sina resurser. Verksamheter som tidigare riktat sig till barn och unga kommer i högre grad behöva fokusera på äldreomsorg och tjänster för den äldre befolkningen.

Läs gärna mer om förändrat behov av platser i förskola och grundskola.

Kraftigt ändrade förutsättningar

Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, gör varje år en ekonomirapport som ger en bild av kommuner och regioners ekonomi de kommande åren.

Den senaste rapporten visar att förändringarna är mycket större än det tidigare förutspåddes. Antalet barn i förskoleåldern, 1–5 år, var förra året 100 000 färre än prognoserna. Barnafödandet i landet har minskat i flera år. Antalet nyfödda barn var förra året det lägsta på 20 år, enligt Statistikmyndigheten SCB. Även under årets första sex månader har barnafödandet minskat jämfört med tidigare år.

Förutsättningarna för landets förskolor och grundskolor har alltså ändrats dramatiskt.

Samtidigt ökar antalet personer över 80 år i landet i stort sett i samma takt som i tidigare prognoser. Förändringen innebär enligt SKR att resurser kommande år måste ställas om från verksamheter riktade mot barn och unga till verksamheter riktade mot äldre.

Dessa nya förutsättningar kräver strategisk planering och investeringar inom olika områden för att säkerställa en hållbar och välfungerande kommunal verksamhet.

Läs gärna mer om och ta del av SKR:s ekonomirapport Länk till annan webbplats.

Befolkningsprognosens effekter

Under 2023 minskade folkmängden i Lomma kommun med 94 personer, från 24 721 till 24 627 invånare. Den senaste befolkningsprognosen från september visar att befolkningsutvecklingen befaras bli lägre än prognosen i februari visade. Folkmängden beräknas fortfarande att öka, men inte i samma takt som tidigare. Den nya siffran anger en befolkningsökning med i genomsnitt 168 personer per år fram till 2033 jämfört med tidigare prognos som bedömde en befolkningsökning på 251 personer fram till 2033.

Prognosen visar att:

  • antalet kommuninvånare i förskole- och skolåldern beräknas bli lägre än tidigare prognoser visat. Detta påverkar hur vi använder lokaler i förskola och skola.
  • antalet kommuninvånare i arbetsför ålder inte beräknas öka riktigt lika mycket som tidigare prognoser visat. Detta påverkar kommunens skatteintäkter och ekonomi.
  • antalet pensionärer ökar ungefär lika mycket som tidigare prognoser visat.

Se en kort film om befolkningsförändringarnas påverkan.

Läs mer på:

Minsta folkökningen på hela 2000-talet (scb.se) Länk till annan webbplats.

Ekonomirapporten, maj 2024 | SKR Länk till annan webbplats.

En befolkningsprognos som skakar om | SKR Länk till annan webbplats.

Nytt verktyg visar demografiförändringar i 290 kommuner | SKR Länk till annan webbplats.

Vad är en befolkningsprognos?

En befolkningsprognos är en uppskattning av framtida befolkningsstorlek och sammansättning baserat på nuvarande demografiska trender och antaganden om framtida förändringar. Dessa prognoser är viktiga för samhället eftersom de hjälper beslutsfattare att planera för framtida behov inom områden som hälsa, utbildning, infrastruktur, bostäder och ekonomisk utveckling.

  • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Jane Isgren

Senast uppdaterad: