- Startsida
- Bygga, bo och miljö
- Vanliga frågor
- Miljötillsyn
Miljötillsyn
Miljöbalken är en lag som syftar till att främja hållbar utveckling och skydda människors hälsa och miljön.
Det finns många olika typer av verksamheter och verksamhetsutövare, till exempel husägare, båtägare, livsmedelsaffärer, frisörer, restauranger, industrier, hästägare och fastigheter med enskilda avlopp. Dessa verksamheter kan i olika grad orsaka miljö- eller hälsoproblem.
Enligt miljöbalkens allmänna hänsynsregler har verksamhetsutövare ett ansvar att skaffa kunskap för att förhindra problem för människors hälsa och miljön. De måste också vidta nödvändiga försiktighetsåtgärder för att förhindra sådana problem.
Miljöenheten i Lomma kommun genomför tillsyn enligt miljöbalken på olika verksamheter för att säkerställa att lagen följs och att människors hälsa och miljön skyddas. Enligt miljöbalken är Miljöenheten skyldig att genomföra denna tillsyn, vilket inte är frivilligt för verksamhetsutövarna. Tillsynen hjälper till att skydda människors hälsa och miljön samt att undvika onödig miljöpåverkan.
Mer om miljöbalken
Miljöbalkens syfte är att främja hållbar utveckling och skydda människors hälsa och miljön. Den ska också bevara värdefulla natur- och kulturmiljöer samt den biologiska mångfalden. Vi ska använda naturresurser på ett ansvarsfullt sätt och främja återvinning och kretsloppstänkande. Miljöbalken omfattar både små och stora åtgärder från vardagliga aktiviteter till stora industriella händelser.
Flera andra lagar till exempel väglagen, skogsvårdslagen och luftfartslagen är kopplade till miljöbalken. EU-direktiv integreras också i miljöbalken.
Tillsyn
Miljöenheten besöker olika verksamheter med olika intervaller beroende på vilken typ av verksamhet det är. Verksamheter med högre risk besöks oftare än de med lägre risk.
Om det finns större avvikelser från första besöket eller om det kommer in klagomål kan Miljöenheten göra fler eller oanmälda inspektioner. Klagomålen kan till exempel handla om buller eller matos.
Här är några exempel på verksamheter där Miljöenheten utför tillsyn och vad som kan undersökas:
Restaurang, café, konditori eller liknande
- hantering av livsmedel
- temperaturer
- rengöring och hygien
- redlighet (att konsumenten inte luras)
- verksamhetens egenkontroll
Offentliga lokaler såsom förskolor, skolor, äldreboenden och HVB-hem
- städning
- ventilation
- rutiner för smitta
- verksamhetens egenkontroll
Hygienlokaler såsom frisörsalonger, solarium, fot- och nagelvårdare samt massageverksamhet
- kemikaliehantering
- städning
- avfallshantering
- ventilation
- rutiner för smitta
- verksamhetens egenkontroll
Lantbruk eller djurhållning
- gödselhantering
- kemikaliehantering
- bekämpningsmedel
- avfallshantering
- förvaring av cisterner och petroleumprodukter
Miljöfarliga verksamheter såsom industrier, bensinstationer, verkstäder, avloppsanläggningar och bryggerier
- kemikaliehantering
- avfallshantering
- utsläpp
- energianvändning
- köldmedier
- buller
- verksamhetens egenkontroll
Klagomål
- en tomt eller plats upplevs nedskräpad
- en fläkt eller pump upplevs låta för mycket
- en verksamhet som upplevs lukta (exempelvis matos)
Hur går en inspektion till?
Vid en inspektion använder miljöinspektören oftast en checklista med rutinfrågor. Efter att ha gått igenom allmänna frågor gör inspektören och verksamhetsutövaren en rundvandring i lokalen eller området som inspektionen gäller.
Ibland sker tillsyn utan att besöka verksamheten. Detta kan hända när dispens eller tillstånd söks, när ansökningar eller anmälningar kommer in, när informationsmaterial tas fram, vid inventering av register, genom årliga rapporter till Miljöenheten eller när handlingar begärs in för granskning.
Utifrån miljöbalken, förordningar och föreskrifter bedöms hur verksamheten sköts. Efter inspektionen skickas en inspektionsrapport till verksamhetsutövaren. I vissa fall behövs åtgärder för att följa lagen. Då skickas ett förslag till beslut om föreläggande till verksamhetsutövaren, som alltid har möjlighet att lämna synpunkter eller frågor innan beslutet fattas.
Avgift
Miljö- och byggnadsnämnden kan ta ut en timavgift från verksamhetsutövaren för tillsyn och handläggning inom miljöbalkens områden. Avgiften bestäms enligt en taxa som kommunfullmäktige i Lomma kommun har beslutat om. Timavgiften ligger för närvarande (2024) på 1302 kronor.
Ansvar
Miljö- och byggnadsnämnden ansvarar för att följa miljöbalken genom att övervaka verksamheter och hantera miljöskyddsfrågor.
En verksamhetsutövare enligt miljöbalken är en person eller organisation som driver en verksamhet eller gör något som kan påverka miljön eller människors hälsa. Det kan vara allt från en privatperson som äger en fastighet till stora industrier.
Verksamhetsutövaren måste följa miljöbalkens regler och lagar för att minska negativ påverkan på miljön och hälsan.
Verksamhetsutövaren behöver ha tillräcklig kunskap om sin verksamhet och använda de bästa teknikerna för att skydda miljön och människors hälsa. De måste också vidta nödvändiga försiktighetsåtgärder och genomföra egenkontroll för att säkerställa att verksamheten inte orsakar skada eller problem.
Efter en inspektion upplever många verksamhetsutövare att de får bättre förståelse för hur deras verksamhet påverkar miljön. Genom att vidta åtgärder kan man minska den negativa påverkan. Det kan till exempel leda till färre utsläpp till grundvattnet, en bättre miljö för växter och djur, och minskade luftföroreningar. Åtgärderna kan också spara pengar. Om man följer miljöbalkens regler kan man undvika kostnader som miljösanktionsavgifter, saneringskostnader och vite.
Sidansvarig: Johan Persson
Senast uppdaterad: