Snabbväg för bygglov

Expresslov

Under våren erbjuder byggenheten på Lomma kommun expresslov. Tjänsten riktar sig till dig som planerar att söka bygglov för enklare åtgärder, där du som sökande kan få ditt lov redan samma dag! Expresslov avser ny bygglovsansökan för enklare åtgärder som exempelvis fasadändringar, mindre tillbyggnader, eldstäder, plank och murar.

De flesta fredagar under våren kommer bygglovshandläggare att finnas tillgängliga för fysiska möten i både Lomma och Bjärred. Vid dessa tillfällen kommer handläggarna att möta dig som söker bygglov för att ha en avstämning kring dina önskemål för ditt projekt. Expresslov innebär att du som planerar att söka bygglov för någon av nedanstående åtgärder kan få ditt bygglov redan samma dag som du ansöker om lov, under förutsättning att du lämnar in fullständiga handlingar som krävs för din åtgärd. Klicka på respektive åtgärd i listan nedan för att se vilka handlingar du behöver skicka in i din bygglovsansökan.

Boka tid

För att träffa en bygglovshandläggare behöver du boka tid i förväg. Notera att Expresslov är en tjänst för nya bygglovsansökningar för enklare åtgärder och kan inte påskynda ett befintligt ärende hos oss där bygglovsprövning pågår. Klicka här för att boka tid. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Skicka in handlingar i förväg

Har du en ansökan om bygglov som du vill diskutera på mötet önskar vi att du skickar in den via e-tjänsten Mittbygge senast på onsdagen innan ditt inbokade besök. Vänligen märk din bygglovsansökan i Mittbygge med ”Expresslov” och vilket datum du har ditt inbokade möte på i fältet ”Beskriv kort och koncist vad du vill göra”. Klicka här för att komma till Mittbygge Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Det finns även möjlighet att lämna in eller mejla ansökan i samband med ditt möte.

Datum för Expresslov under våren 2022

Tiden för samtliga datum är kl. 09:30-11:00.

 • 13 maj, Lomma Bibliotek
 • 20 maj, Stationen 2.0 i Bjärred
 • 3 juni, Lomma bibliotek

Kom ihåg att du måste boka tid inför ditt besök som varar i upp till 30 minuter. Vid dåligt väder hålls träffarna inomhus i kommunhuset eller digitalt. Vid sjukdom går det bra att träffas digitalt.

Från idé till bygglov – hur gör jag?

 1. Du har en idé om ett projekt som kräver ett bygglov eller startbesked.

 2. Boka in tid för att träffa en bygglovshandläggare. Klicka här för att boka tid. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 3. Kontrollera vilka handlingar som behövs i din bygglovsansökan för ditt projekt. (Kolla i listan nedan).

 4. Skicka in dina handlingar via e-tjänsten Mittbygge Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. senast onsdagen innan ditt inbokade möte. Vänligen notera att ditt bokningsnummer för Éxpresslov inte är samma som ditt ärendenummer i Mittbygge.

  Kontakta oss om du har frågor kring vilka handlingar som behövs. Det kommer även finnas möjlighet att lämna in ansökan på plats vid besöket.

 5. Kom till ditt inbokade möte och träffa en bygglovshandläggare.

 6. Handläggaren kommer efter mötet att granska din ansökan. Om något saknas eller fler frågor uppkommer kontaktar vi dig under dagen enligt överenskommelse.

 7. Under eftermiddagen tar handläggaren beslut i ditt ärende och återkopplar till dig.

Viktigt att veta

Om det i granskningen framkommer något som föranleder att ärendet behöver skickas på remiss, att grannar måste höras eller att något ytterligare behöver kompletteras så informeras du om detta och ärendet kommer då att hanteras så skyndsamt som möjligt. Beslut kan i dessa ärenden tas först efter att det som saknas inkommit.

Vilka bygglov passar för Expresslov?

Klicka här för att läsa mer om eldstäder.

Klicka här för att läsa mer om skyltar.

 • VVS-ändringar
 • VVS-ritningar
 • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Helene Blom

Senast uppdaterad: