Snabbväg för bygglov

Expresslov

Byggenheten på Lomma kommun har en tjänst för dig som planerar att söka bygglov för enklare åtgärder under hösten 2021. Fyra fredagar under oktober och november erbjuder vi Expresslov. Tjänsten Expresslov vänder sig till dig som ska göra en ny bygglovsansökan för enklare åtgärder som exempelvis fasadändringar, mindre tillbyggnader, eldstäder, plank och murar.

På fredagarna kommer handläggare finnas tillgängliga för fysiska eller digitala möten, det som passar dig som sökande bäst. Vid dessa tillfällen kommer handläggarna att möta dig som söker bygglov för att ha en avstämning kring dina önskemål för ditt projekt. För att träffa en bygglovshandläggare behöver du boka tid i förväg. Klicka här för att boka tid. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Det går också bra att boka in digitala möten.

Expresslov innebär att du som planerar att söka bygglov för något av nedanstående åtgärder kan få ditt bygglov redan samma dag som du ansöker om lov, under förutsättning att du lämnar in fullständiga handlingar som krävs för din åtgärd. För att se vilka handlingar du behöver skicka in i din bygglovsansökan kan du klicka på respektive åtgärd så att listan expanderas. Notera att Expresslov är en tjänst för nya bygglovsansökningar för enklare åtgärder och kan inte påskynda ett befintligt ärende hos oss där bygglovsprövning pågår.

Skicka in handlingar i förväg

Har du en ansökan om bygglov som du vill diskutera på mötet önskar vi att du skickar in den via e-tjänsten Mittbygge senast på onsdagen innan ditt inbokade besök. Det finns även möjlighet att lämna in eller mejla ansökan i samband med ditt möte.

Datum för Expresslov

Tiden för samtliga datum är kl. 09:30-11:00.

 • 15 oktober
 • 22 oktober
 • 19 november
 • 26 november

Kom ihåg att du måste boka tid inför ditt besök som varar i upp till 30 minuter. Det går bra att ses i kommunhuset i Lomma men det går också bra att boka möte för att ses online.

Med anledning av Covid-19

Om du har en inbokad tid och känner förkylningssymptom ber vi dig att kontakta oss omgående för att boka om mötet eller komma överens om att ha ett digitalt möte istället.

Från idé till bygglov – hur gör jag?

 1. Du har en idé om ett projekt som kräver ett bygglov eller startbesked.

 2. Boka in tid för att träffa en bygglovshandläggare. Klicka här för att boka tid. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 3. Kontrollera vilka handlingar som behövs i din bygglovsansökan för ditt projekt. (Kolla i listan nedan).

 4. Skicka in dina handlingar via e-tjänsten Mittbygge Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. senast onsdagen innan ditt inbokade möte. Vänligen notera att ditt bokningsnummer för Éxpresslov inte är samma som ditt ärendenummer i Mittbygge.

  Kontakta oss om du har frågor kring vilka handlingar som behövs. Det kommer även finnas möjlighet att lämna in ansökan på plats vid besöket.

 5. Kom till ditt inbokade möte och träffa en bygglovshandläggare.

 6. Handläggaren kommer efter mötet att granska din ansökan. Om något saknas eller fler frågor uppkommer kontaktar vi dig under dagen enligt överenskommelse.

 7. Under eftermiddagen tar handläggaren beslut i ditt ärende och återkopplar till dig.

Viktigt att veta

Om det i granskningen framkommer något som föranleder att ärendet behöver skickas på remiss, att grannar måste höras eller att något ytterligare behöver kompletteras så informeras du om detta och ärendet kommer då att hanteras så skyndsamt som möjligt. Beslut kan i dessa ärenden tas först efter att det som saknas inkommit.

Vilka bygglov passar för Expresslov?

Klicka här för att läsa mer om eldstäder.

Klicka här för att läsa mer om skyltar.

 • VVS-ändringar
 • VVS-ritningar
 • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Helene Blom

Senast uppdaterad: