Ny snabbväg för bygglov

Expresslov

Byggenheten på Lomma kommun har en ny tjänst för dig som planerar att söka bygglov för enklare åtgärder under våren 2021. Varje fredag fram till den 11 juni erbjuder vi Expresslov. Tjänsten Expresslov vänder sig till dig som ska göra en ny bygglovsansökan för enklare åtgärder som exempelvis fasadändringar, mindre tillbyggnader, plank och murar.

Varje fredag kommer handläggare från byggenheten att finnas på plats utanför Lomma bibliotek eller utanför medborgarhuset i Bjärred. Vid dessa tillfällen kommer handläggarna att möta dig som söker bygglov för att ha en avstämning kring dina önskemål för ditt projekt. För att träffa en bygglovshandläggare behöver du boka tid i förväg. Klicka här för att boka tid.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster Det går också bra att boka in digitala möten.

Expresslov innebär att du som planerar att söka bygglov för något av nedanstående åtgärder kan få ditt bygglov redan samma dag som du ansöker om lov, under förutsättning att du lämnar in fullständiga handlingar som krävs för din åtgärd. För att se vilka handlingar du behöver skicka in i din bygglovsansökan kan du klicka på respektive åtgärd så att listan expanderas. Notera att Expresslov är en tjänst för nya bygglovsansökningar för enklare åtgärder och kan inte påskynda ett befintligt ärende hos oss där bygglovsprövning pågår.

Skicka in handlingar i förväg

Har du en ansökan om bygglov som du vill diskutera på mötet önskar vi att du skickar in den via e-tjänsten Mittbyggelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster senast på onsdagen innan ditt inbokade besök. Det kommer även finnas möjlighet att lämna in ansökan på plats vid besöket.

Tid och plats

På fredagar, från och med den 19 mars till den 11 juni, finns vi ute mellan kl 09:30-11:00. På jämna veckor har vi vårt pop up-kontor utanför Medborgarhuset i Bjärred och på ojämna veckor finns vi utanför biblioteket i Lomma. Kom ihåg att du måste boka tid inför ditt besök som varar i upp till 30 minuter. Det går också bra att boka möte för att ses online.

Tiden för samtliga datum är kl. 09:30-11:00
16/4 Lomma, utanför biblioteket
23/4 Bjärred, utanför medborgarhuset
30/4 Lomma, utanför biblioteket
7/5 Bjärred, utanför medborgarhuset
14/5 Lomma, utanför biblioteket
21/5 Bjärred, utanför medborgarhuset
28/5 Lomma, utanför biblioteket
4/6 Bjärred, utanför medborgarhuset
11/6 Lomma, utanför biblioteket

Med anledning av Covid-19

Med anledning av rådande pandemi och gällande restriktioner träffar vi dig utomhus eller online. Vi är noga med att hålla avstånd och följer Folkhälsomyndigheternas rekommendationer. Om du har en inbokad tid och känner förkylningssymptom ber vi dig att kontakta oss omgående för att boka om mötet eller komma överens om att ha ett digitalt möte istället.

Från idé till bygglov – hur gör jag?

 1. Du har en idé om ett projekt som kräver ett bygglov eller startbesked.

 2. Boka in tid för att träffa en bygglovshandläggare. Klicka här för att boka tid.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 3. Kontrollera vilka handlingar som behövs i din bygglovsansökan för ditt projekt. (Kolla i listan nedan).

 4. Skicka in dina handlingar via e-tjänsten Mittbyggelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster senast onsdagen innan ditt inbokade möte. Vänligen notera att ditt bokningsnummer för Éxpresslov inte är samma som ditt ärendenummer i Mittbygge.

  Kontakta oss om du har frågor kring vilka handlingar som behövs. Det kommer även finnas möjlighet att lämna in ansökan på plats vid besöket.

 5. Kom till ditt inbokade möte och träffa en bygglovshandläggare. Jämna veckor är vi utanför Medborgarhuset i Bjärred och ojämna veckor är vi utanför biblioteket i Lomma.

 6. Handläggaren kommer efter mötet att granska din ansökan. Om något saknas eller fler frågor uppkommer kontaktar vi dig under dagen enligt överenskommelse.

 7. Under eftermiddagen tar handläggaren beslut i ditt ärende och återkopplar till dig.

Viktigt att veta

Om det i granskningen framkommer något som föranleder att ärendet behöver skickas på remiss, att grannar måste höras eller att något ytterligare behöver kompletteras så informeras du om detta och ärendet kommer då att hanteras så skyndsamt som möjligt. Beslut kan i dessa ärenden tas först efter att det som saknas inkommit.

Vilka bygglov passar för Expresslov?

 • Ansökanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
 • Fotografier på befintlig fasad
 • Fasadritning alternativt fotomontage (väderstreck alternativt situationsplan)
 • Ansökanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
 • Situationsplan
 • Sektionsritning
 • Fasadritning

Klicka här för att läsa mer om plank och murar.

 • Anmälanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
 • Fasadritning om det är en ny skorsten
 • Prestandadeklaration för kamin
 • Planritning (placering)

Klicka här för att läsa mer om eldstäder.

 • Ansökanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
 • Fotografier på befintlig fasad (om skylten ska monteras på fasad)
 • Fasadritning alternativt fotomontage (väderstreck alternativt situationsplan

Klicka här för att läsa mer om skyltar.

 • VVS-ändringar
 • VVS-ritningar
 • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Helene Blom
Senast uppdaterad: