- Startsida
- Bygga, bo och miljö
- Mark, bostäder och offentliga lokaler
- Enkelt avhjälpta hinder
Enkelt avhjälpta hinder
I samhället förekommer ibland brister i den fysiska miljön som innebär ett hinder för personer med funktionsnedsättning. När samhället inte är anpassat för personer med en funktionsnedsättning blir detta ett funktionshinder. Det kan innebära hinder för personen att använda en lokal eller offentlig plats.
Tillgänglighet och användbarhet
När begreppen ”tillgänglig” och ”användbar” eller ”tillgänglighet” och ”användbarhet” används menas tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga. Exempel på nedsatt rörelseförmåga är nedsatt funktion i armar, händer, bål och ben liksom dålig balans. Personer med nedsatt rörelseförmåga kan behöva använda rullstol, rollator, käpp eller annat hjälpmedel. Exempel på nedsatt orienteringsförmåga är nedsatt syn, hörsel eller kognitiv förmåga.
Enkelt avhjälpta hinder
Plan- och bygglagen ställer krav på att enkelt avhjälpta hinder mot tillgänglighet och användbarhet ska undanröjas i befintliga byggnader som innehåller lokaler dit allmänheten har tillträde och på befintliga allmänna platser.
Med enkelt avhjälpta hinder menas sådana hinder som med hänsyn till nyttan av åtgärden och förutsättningarna på platsen kan anses rimliga att avhjälpa.
Publika lokal och allmänna plats
Exempel på publika lokaler är receptioner, butiker, restauranger och teatrar. Med allmän plats menas ett område som är avsett för ett gemensamt behov och som är angiven som allmän plats i detaljplanen. Exempelvis en gata, en väg, ett torg eller annat område som enligt detaljplanen är avsett för ett gemensamt behov.
Ansvaret
Ansvaret för att åtgärda ett enkelt avhjälpt hinder ligger på den som har rådighet över att hindret kan åtgärdas. Ofta är det byggnadens ägare alternativt den allmänna platsens huvudman.
Exempel på brister i den fysiska miljön
För publika lokaler och allmänna platser kan det finnas behov av att avhjälpa brister i form av mindre nivåskillnader, avsaknad av kontrastmarkeringar och balansstöd, bristande belysning eller skyltning, med mera.
Sidansvarig: Johan Persson
Senast uppdaterad: