Det är förbjudet att röka
på allmänna platser utomhus.

All rökning, även så kallade
e-cigaretter och vattenpipor
är förbjudet på dessa platser.

Rökfria miljöer

Händer som bryter en cigarett

Det är förbjudet att röka på offentliga platser såsom uteserveringar och busshållplatser enligt lagen om tobak och liknande produkter.

Lagen om tobak och liknande produkter har ersatt den gamla tobakslagen. Den nya lagen introducerar flera nya rökfria miljöer utomhus, till skillnad från den tidigare tobakslagen som främst begränsade rökning inomhus. Det gäller platser som allmänheten använder, till exempel:

  • tågperronger
  • busshållplatser
  • uteserveringar
  • lekplatser
  • inhägnade idrottsarenor
  • entréer till allmänna byggnader

Principen är att du ska kunna använda dig av funktioner i samhället utan att behöva utsätta dig för rökning. Begreppet rökning gäller även användning av e-cigaretter, vattenpipor och rökning av örtprodukter eller njutningsmedel. Alla dessa är också förbjudna i de rökfria miljöerna.

Här nedan finns information som passar in på din specifika verksamhet och olika typer av utemiljöer. Information från folkhälsomyndigheten samt lagtext finns också.

Rökfria miljöer – hjälp oss att prioritera vår tillsyn

Miljöenheten har tillsyn enligt tobakslagen och enligt lagen är det förbjudet att röka i bland annat restauranger och andra serveringsställen. Det är även förbjudet att röka på skolgårdar och utomhusområden vid förskolor och fritidshem. Tobakslagen omfattar inte bara rökning, utan även e-cigaretter, rökning av örtprodukter, inhalering av tobak som till exempel förångats, samt användning av njutningsmedel som till användningssättet motsvarar rökning men som inte innehåller tobak.

För att vi på ett effektivt sätt ska kunna prioritera vår tillsyn för 2021 och kommande år undrar vi i vilken typ av miljö som invånare upplever problem med ofrivillig rök i Lomma kommun. Finns det någon speciell plats där du blir utsatt för rök i olika former? Vänligen svara på enkäten nedan och hjälp oss effektivisera vår tillsyn. Enkäten tar cirka 2 minuter att besvara och alla svar är anonyma.

Klicka här för att komma till enkäten. länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

  • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Helene Blom
Senast uppdaterad: