Lomma kommun

E-tjänster

Use Google to translate the web. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Matförgiftning
Många personer blir
förgiftade av mat varje år.
Om man är matförgiftad
kan man få diarré, ont i magen
och kräkningar.
Då ska man ringa
sjukvårdsupplysningen.

Anmäl matförgiftningar
Om du tror att du blivit sjuk
av mat ute på ett matställe,
ska du anmäla det
till miljöenheten.

Om du tror att folk
kan ha blivit sjuka
av mat från ditt företag
ska du anmäla det
till miljöenheten.

Matförgiftning

Ordet matförgiftning brukar användas om besvär med magen eller tarmarna. Besvären kan bero på att du har ätit något olämpligt. Det märks om du har blivit matförgiftad genom att du exempelvis får diarré, kräkningar och ont i magen.

Matförgiftning kan du få på olika sätt

  • Genom förgiftning som beror på gifter som finns naturligt
  • Genom förgiftning som beror på att gifter bildats i livsmedlet, till exempel gift som bildas då bakterien stafylokocker växer till
  • Genom infektioner då bakterier sätter sig fast på tarmväggen och gör människan sjuk, till exempel salmonella
  • Genom ett mellanting av förgiftning och infektion. Ett exempel på detta är att vissa bakterier inte bildar gift i livsmedlet utan först när maten hamnar i tarmen, till exempel Clostridium perfringens

Vad orsakar matförgiftningar?

Den vanligaste orsaken till matförgiftning är att du har ätit mat som har blivit dålig på något sätt. Det kan bero på att maten har tagits om hand på fel sätt. Den kan till exempel ha stått ute i värmen för länge så att bakterier har kunnat växa till. Vissa livsmedel är känsligare än andra, till exempel fisk, skaldjur och kött.

Hygien hemma

Hemma undviker du bäst att bli matförgiftad genom att tvätta händerna ordentligt, hålla rent, diska skärbrädor och redskap ordentligt, ha kallt i kylskåpet (inte över 8°C) och skilja på råvaror och lagad mat.

Några tips för att hålla maten fräsch och undvika matförgiftning

  • Laga gärna maten i förväg och frys in
  • Laga inte mat om du är eller precis varit sjuk
  • Tvätta händerna ofta
  • Använd alltid rena redskap
  • Använd olika redskap och skärbrädor till olika typer av livsmedel
  • Kyl tillagad mat snabbt genom att ställa kastrullen i kallt vatten
  • Lägg inte upp all mat på en gång, fyll på efterhand
  • Använd kylklampar under uppläggningsfaten
  • Kyl snabbt ned eventuella matrester

Anmäl misstänkt matförgiftning

Det är viktigt att du anmäler en misstänkt matförgiftning till miljöenheten. Spara gärna rester av måltiden som du misstänker kan vara orsaken. Spara i kylen eller frysen. För att vi ska kunna hitta och spåra matförgiftningsbakterier så måste vi ta eventuella prover så fort som möjligt. Det är också viktigt att förhindra att smittan sprids.

Det är inte alltid lätt att hitta orsaken till problem, men ju tidigare vi får kännedom om misstanken desto bättre. Förutom bakterier kan även virus orsaka insjukningssymtom liknande en matförgiftning.

Om du misstänker att du blivit matförgiftad kontakta miljöenheten, telefon 040-641 10 00 eller 040-641 12 82.

Du kan även fylla i formuläret nedan och klicka på "skicka". Glöm inte att ange ett telefonnummer (under dagtid) så att vi kan nå dig för kompletterande uppgifter. Tänk på att all post, även e-post, till en myndighet är offentlig.

Anmälan misstänkt matförgiftning








Skriv datum och tidpunkt


Exempelvis lukt, smak, utseende, förpackning, hantering.
Vilka symptom fick du? * (obligatorisk)
Flerval











Kryssa i ett eller fler symptom


Om du lämnade prov (t.ex. avföringsprov) ange resultatet av provtagningen.

Tänk på att all information kan vara viktig. Har du t.ex. ätit på andra ställen än vad som angivits ovan?

Ange i så fall vilka allergier/intoleranser.

  • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Helene Blom
Senast uppdaterad: 2018-06-29