Allergi

Allergi och överkänslighet

Begreppet allergi innefattar även överkänslighet och står för många olika immunologiska reaktioner som orsakas av olika ämnen och miljöfaktorer i vår omgivning. Reaktionen vid allergi och överkänslighet medför att kroppen reagerar på ett allergen, ett ämne som orsakar allergi, som kan medföra besvär i till exempel ögon, näsa, luftvägar, mage och tarm samt på hud. Astma, allergi och annan överkänslighet har blivit en av vår tids folksjukdomar. Allergier mot pollen, pälsdjur, kvalster och livsmedel är de vanligaste allergierna i Sverige.

Andra faktorer som kan orsaka allergi och överkänslighet är till exempel tobaksrök, inomhusföroreningar, "sjuka hus", industriutsläpp, bilavgaser, parfym och doftande växter.

Allergikoll 2017

Under 2017 har miljöenheten i Lomma kommun tillsammans med flera grannkommuner genomfört projektet Allergikoll 2017. Syftet med projektet var att kontrollera att restauranger och andra verksamheter som säljer oförpackade livsmedel uppfyller kraven kring allergiinformation. Rapport och mer information finns nedan.

  • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Helene Blom

Senast uppdaterad: