Datum: | Nyheter: Kommun & politik, Övergripande
Senaste nytt från kommunstyrelsen 21 maj
.jpg)
Beslut om provperiod för e-förslag
Kommunstyrelsen hade sammanträde den 21 maj. Här är en sammanfattning av några av de ärenden som behandlades.
Införande av provperiod för e-förslag
Kommunstyrelsen beslutade föreslå kommunfullmäktige att införa en provperiod för e-förslag under hösten 2025 och våren 2026. Syftet är att göra det enklare för medborgare att lämna idéer och synpunkter till kommunen. E-förslagen blir en del av arbetet med att stärka dialogen med invånarna och öka förtroendet för kommunen. Om kommunfullmäktige säger ja till förslaget kommer en utvärdering att göras efter testperioden.
Motion gällande att införa valfrihet i hemtjänsten
En motion om att införa valfrihet i hemtjänsten har behandlats av kommunstyrelsen. Motionen lämnades in av Sverigedemokraterna i december 2024 och har behandlats av socialnämnden. Motionen föreslog att medborgarna skulle få välja mellan olika hemtjänstutförare, men nämnden anser att en sådan förändring riskerar att skapa instabilitet i verksamheten, försämra arbetsmiljön och medföra ökade kostnader. Sedan hemtjänsten togs tillbaka i kommunal regi 2019 har ett omfattande arbete lagts på att bygga upp en stabil organisation. Socialnämnden vill fortsätta att utveckla den kommunala hemtjänsten, särskilt med hänsyn till den nya socialtjänstlagen som träder i kraft 2025.
I sitt yttrande föreslår socialnämnden att kommunfullmäktige avslår motionen. Även kommunstyrelsen beslutade att föreslå kommunfullmäktige att avslå motionen.
Beslut om finansiering av omställnings- och
avvecklingskostnader för förskolor
Kommunstyrelsen har beslutat att föreslå kommunfullmäktige att avsätta 3,7 miljoner kronor till samhällsbyggnadsförvaltningen under 2025. Syftet är att finansiera avvecklings- och omställningskostnader i förskolelokaler – en satsning som innebär ökade kostnader, men som medför ekonomiska fördelar redan efter två år.
Bakgrunden är beslutade förändringar i förskoleverksamheten som påverkar behovet av lokaler. För att anpassa kommunens fastighetsbestånd till det nya behovet och en mer effektiv personal- och lokalanvändning krävs att vissa förskolelokaler avvecklas och att andra ställs om för mottagande av fler barn.
Även om omställningen medför ökade utgifter under 2025 och 2026 – totalt cirka fem miljoner kronor – kommer kommunen redan från 2027 att se betydande besparingar. Kommunens totala årliga kostnader för förskolelokalerna väntas då minska med cirka 6 miljoner kronor per år jämfört med dagens nivå.
De initiala kostnaderna för omställningen räknar man alltså med att ha tjänat in redan efter ett par år. På längre sikt ger det kommunen mer utrymme för att prioritera kärnverksamheter och stärka kvaliteten i förskolan.
Om kommunfullmäktige godkänner förslaget, får samhällsbyggnadsförvaltningen i uppdrag att genomföra åtgärderna under 2025.
Protokoll från sammanträdet med information om samtliga ärenden publiceras inom kort.
Sidansvarig: Maria Zingmark