Datum: | Nyheter: Utbildning & barnomsorg

Ärende om skolstängningar tas upp av kommunfullmäktige

Barn håller i en penna och skriver i en mattebok.

Kommunfullmäktige tar upp ärendet om en ny organisation för grundskolan på sammanträdet den 28 augusti. Detta står klart sedan barn- och utbildningsnämnden föreslagit skolstängningar inför höstterminen nästa år, 2026.

Barn- och utbildningsnämnden tog under sitt sammanträde den 20 maj ställning till utredningen om den nya grundskoleorganisationen. Nämnden beslutade i enlighet med det alternativ som utredningen föreslår. Det skulle innebära att Löddesnässkolan i den norra kommundelen och Strandskolan i den södra kommundelen, avvecklas inför höstterminen 2026.

Vi förstår att detta väcker känslor – beslut om skolor är aldrig enkla. Vi har ett ansvar att se till att kommunens resurser används på ett hållbart sätt. Alla våra skolor håller hög kvalitet, och därför har vi fokuserat på hur vi bäst säkrar framtidens undervisning för alla elever, säger Fredrik Karström.

På grund av ärendets principiella beskaffenhet innebär detta att ärendet kommer att tas upp för beslut under kommunfullmäktiges sammanträde den 28 augusti. Till hösten i år kommer nuvarande organisation att fortsätta som idag.

Förslaget som politikerna i kommunfullmäktige ska ta ställning till kan du ta del av nedan.

Förslag ny organisation grundskolan

Norra kommundelen

  • Löddesnässkolan avvecklas
  • Alfredshällskolan har låg- och mellanstadium (F-6)
  • Bjärehovskolan har låg-, mellan- och högstadium (F-9)
  • Rutsborgskolan har låg-, mellan- och högstadium (F-9)

Södra kommundelen

  • Strandskolan avvecklas
  • Fladängskolan har låg- och mellanstadium (F-6)
  • Karstorpskolan har låg-, mellan- och högstadium (F-9)
  • Pilängskolan har låg-, mellan- och högstadium (F-9)

Befolkningsutvecklingen tvingar oss att tänka långsiktigt. Att pausa F–3 på Pilängskolan visade sig inte vara hållbart. Nu tar vi sikte på att utveckla ett starkt utbildningskluster med fokus på trygghet, likvärdighet och fortsatt hög kvalitet i undervisningen, säger Fredrik Karström, ordförande för barn- och utbildningsnämnden.

Barn- och utbildningsnämndens vice ordförande Leslie Qvandrup fyller i:

Vi vet att förändringar i skolan påverkar och kan väcka starka reaktioner. Samtidigt visar både befolkningsutvecklingen och våra analyser att vi behöver samla våra resurser för att långsiktigt kunna erbjuda en trygg, likvärdig och kvalitativ utbildning. Med den nya organisationen skapar vi stabilare skolmiljöer, starkare arbetsgemenskaper och en bättre fördelning av personalresurser – något som gynnar både elever och medarbetare, säger Leslie Qvandrup.

Ta gärna del av utredningarna via sidan Utredning om grundskolan.

Bakgrund

Lomma kommun står inför ett förändrat behov av grundskoleplatser, vilket beror på ett minskat antal barn och unga i kommunen. Detta är en följd av både färre födslar och en lägre inflyttning än vad som tidigare prognostiserats. Enligt befolkningsprognosen förväntas antalet grundskoleelever (6–15 år) minska från dagens drygt 4 000 till cirka 3 300 år 2033. Det minskande elevunderlaget innebär att färre grundskoleplatser kommer att behövas framöver. Som en konsekvens krävs en anpassning av grundskolans organisation för att möta det nya behovet.

Utifrån den demografiska utvecklingen har förvaltningen fått i uppdrag att utreda och föreslå organisatoriska lösningar på medellång- och längre sikt. Under våren 2025 har en utredning genomförts om en ny grundskoleorganisation.

Förvaltningen har i arbetet med utredningen haft samtal med olika referensgrupper – vårdnadshavare, medarbetare i grundskolan, rektorer, Centrala barn- och elevhälsan, kostenheten, kommunens barnrättsgrupp och representanter från kommunens övergripande lokalförsörjningsgrupp.

  • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Susanne Haglind

Navigera vidare

Arkiv