Datum: | Nyheter: Utbildning & barnomsorg, Övergripande

Stora kliv för en mer hållbar måltidsverksamhet

Fyra plåtbehållare med olika sorters mat i. Två slevar ligger redo att använda för att ta upp mat.

Genom nya livsmedelsavtal har Lomma kommun på kort tid fördubblat andelen ekologiska livsmedel och ökat andelen svenska animalier – utan att kostnaderna har ökat. Med fokus på ekologiskt, svenskt och hållbart arbetar vi för att nå vårt mål om 60 procent ekologiska livsmedel senast 2030.

Lomma kommun handlar årligen livsmedel för cirka 20 miljoner kronor inom våra olika verksamheter, där måltider inom skola och förskola står för majoriteten av inköpen. Kommunen har som mål att senast 2030 ska 60 procent av våra livsmedelsinköp vara ekologiska. Kostenheten strävar också efter att köpa så stor andel svenskt som möjligt.

Nyckeln till att uppnå dessa mål är att ställa rätt krav i livsmedelsupphandlingen. Under 2024 genomförde vi tre livsmedelsupphandlingar tillsammans med Lund, Svalöv, Eslöv och Kävlinge, där vi prioriterade svenskt och ekologiskt i första hand, svenskt i andra hand, och EU-ekologiskt i tredje hand. Vi har också ställt krav på motsvarande svensk djurvälfärd, vilket innebär att alla våra animalier samt mejeri och ägg är av svensk råvara.

I samband med upphandlingen införde vi även en ny delad tjänst i form av en livsmedelscontroller vars uppgift är att säkerställa och följa upp att de krav vi ställt i upphandlingen uppfylls.

Större andel ekologiska livsmedel

Mars månad var första månaden med det nya avtalet. Andelen ekologiska livsmedel har ökat från 25 procent till hela 50 procent och andelen svenska animalier (kött, fågel, mejeri, ägg och ost) har ökat till 98 procent från 88 procent.

Samtidigt ser vi att den totala kostnaden inte har ökat. Vi ligger också kvar på en förhållandevis låg klimatpåverkan från våra måltider när vi jämför oss med landets övriga kommuner.

Det nya avtalet har haft en mycket positiv effekt på vår verksamhet. Genom att öka andelen ekologiska livsmedel bidrar vi till en mer hållbar framtid och stödjer samtidigt svenska producenter. Det är en win-win-situation för både miljön och vår lokala ekonomi, säger Elin Rigo, måltidschef.


Framåt ser vi en utmaning i att nå den sista biten till 60 procent ekologiska livsmedel. Vi arbetar kontinuerligt med att minska klimatpåverkan från våra måltider och att öka andelen ekologiskt. Ett sätt vi arbetar med detta är genom att involvera eleverna i smakstationer och provsmakningar där vi provar nya rätter, samt involvera elevråd och miljöråd i olika sätt att minska matsvinnet, säger Elin Rigo.

  • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Elin Rigo

Navigera vidare

Arkiv