Datum: | Nyheter: Utbildning & barnomsorg, Bygga bo & miljö, Övergripande
Årets Kretsloppspris tilldelas Löddesnässkolan
Kökschef Ann-Sofi Nilsson (andra från höger) tar tillsammans med James, Sussi och Lillemor emot utmärkelsen av kommundirektör Magnus Ydmark samt Ann Thorén från Sysav.
Löddesnässkolan skolkök har tilldelats Sysavs kretsloppspris 2024. Skolköket får priset för att på ett engagerande och kreativt sätt ha arbetat för att minska matsvinnet. Måndag den 7 april fick de ta emot ett diplom och en check på 10 000 kronor av Sysav.
Kretsloppspriset är både en hedersutmärkelse och ett ekonomiskt stöd till fortsatt hållbarhetsarbete. Syftet med priset är att sprida kunskap och inspirera fler att använda resurser på ett hållbart sätt – där vi undviker att skapa avfall, återanvänder material och ser det som ändå slängs som en resurs.
Årets pris går till skolköket på Löddesnässkolan som dagligen arbetar med att ge råvaror en andra chans och minska matsvinnet. Bland annat gör de krutonger av bröd som blivit över, ugnsrostar kokta grönsaker och använder pasta och ris som blir över i sallader.
Vi har arbetat mycket med smaksättning och väljer kryddor och smaker som eleverna känner igen. Vi har också märkt att hur vi namnger rätterna har stor betydelse, berättar Ann-Sofi Nilsson, kökschef på Löddesnässkolan.
Skolköket har ännu inte bestämt vad prispengarna ska gå till, men några idéer finns redan.
Vi har inte hunnit fundera så mycket på det ännu, men det skulle vara trevligt med ett studiebesök och kanske ett restaurangbesök tillsammans med arbetslaget, säger Ann-Sofi Nilsson.
Motiveringen till priset
Här får varje råvara en andra chans! Överblivet bröd blir krutonger, potatis rostas, och rester förvandlas till nya rätter – allt för en mer hållbar och smakrik måltid. Små insatser, stor skillnad!
Sidansvarig: Åsa Cornander