Datum: | Nyheter: Utbildning & barnomsorg
Elever bidrar till undervisningsmaterial

Garnen som eleverna färgar.
Varje år engagerar sig eleverna i årskurs 5 på Löddesnässkolan i Bjärred i en traditionell växtfärgningsaktivitet som kombinerar praktisk slöjd med naturkunskap. Nu produceras utbildningsfilmer baserade på eleverna arbete som skolor i hela landet kan ta del av.
Traditionen med växtfärgning på Löddesnässkolan är lång och uppskattad. Initiativet är ett samarbetsprojekt mellan skolans trä- och metallslöjd samt textilslöjd, vilket ger eleverna en helhetsförståelse för slöjdämnets olika material och tekniker.
Planeringen och förberedelserna inleds som ett strukturerat grupparbete i skolans matsal, där eleverna tillsammans planerar och förbereder inför färgningsprocessen. Under själva växtfärgningsdagen samlas eleverna vid Långa bryggan i Bjärred, en inspirerande miljö nära havet. Där genomför de hela processen, från att samla in växter och förbereda färgbad till att färga garn med naturliga material. Denna praktiska erfarenhet innefattar moment som att hantera eld på ett säkert sätt, samarbeta i grupp och ta ansvar för hela arbetsprocessen.
Utbildningsfilmer
För att sprida kunskapen vidare håller Slöjd.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. på att producera utbildningsfilmer baserade på elevernas arbete. Dessa filmer kommer att finnas tillgängliga för andra slöjdlärare och elever i hela landet genom Slöjdlexikon, Sveriges mest omfattande digitala lärobok för slöjd i skolan. Dessutom kommer materialet att integreras i Gleerups digitala läromedel, vilket ytterligare breddar tillgängligheten och möjliggör för fler att ta del av dessa lärdomar.
Genom detta initiativ bidrar Löddesnässkolans elever inte bara till sin egen lärprocess utan också till att bevara och sprida kunskap om traditionella hantverkstekniker. Denna integrering av praktiskt arbete med digitala läromedel exemplifierar hur modern teknik kan användas för att främja traditionellt hantverk och skapa en djupare förståelse för slöjdämnet bland eleverna, säger Jan Ledje, slöjdlärare.
Sidansvarig: Susanne Haglind