Datum: | Nyheter: Bygga bo & miljö

Elda rätt och lagom mycket

Elda rätt och lagom mycket.

En brasa kan höja mysfaktorn inomhus, särskilt under de kyliga månaderna. Vid eldning i eldstad, braskamin, öppen spis och kakelugn är det inte ovanligt att grannar störs av röken. Att röken slår ner hos grannarna kan bero på att husen ligger tätt, att skorsten är låg, att det finns höjdskillnader i terrängen eller att eldningen sker på felaktigt sätt.

Braskaminer, öppna spisar och kakelugnar bör endast användas för så kallad trivseleldning och inte för basuppvärmning. Trivseleldning innebär att eldning sker cirka två tillfällen per vecka och då några timmar per tillfälle.

Genom att elda sparsamt och med rätt teknik kan du minska utsläppen och på samma gång minska riskerna för brand och att grannar störs.

Tänk på att:

  • Se till att det sker regelbunden sotning och kontroll av brandsäkerheten
  • Använda din kamin för trivseleldning, inte som huvudsaklig värmekälla
  • Använda torr ved med en fukthalt på cirka 15–20 procent
  • Aldrig elda sopor
  • Använda rätt teknik, undvik att pyrelda
  • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Johan Persson

Navigera vidare

Arkiv