Datum: | Nyheter: Omsorg & hjälp
Förändringar i kommunens omsorgsverksamhet
Platserna på kommunens korttidsenhet kommer att fördelas ut på särskilda boende från och med 1 januari 2025. Syftet är att ge äldre ett bättre stöd genom vård i hemmet och på särskilda boenden, i linje med den nationella strategin för god och nära vård,
Kommunens omsorgsverksamhet genomgår just nu en omställning som fokuserar på att anpassa vården till dagens förutsättningar. Genom att satsa på omsorg och rehabilitering i hemmet ska vården bli mer individanpassad och trygg, i linje med den nationella strategin för nära vård.
Vi behöver rusta oss på bästa sätt och ställa om för att möta de utmaningar vi står inför med en åldrande befolkning, ekonomiska förutsättningar och att skapa möjligheter för våra invånare att leva så självständigt som möjligt i enlighet med den nya socialtjänstlagen, säger Annikki Tinmark, chef för socialförvaltningen.
Den nuvarande korttidsenheten på Jonasgården avvecklas som enhet. Det kommer fortfarande att finnas möjlighet att erbjuda korttidsplats till personer med kognitiv svikt som vid vistelse i hemmet kan innebära risk för deras hälsa och liv. Korttidsplatserna kommer reduceras till antalet och förläggas på våra särskilda boenden i samband med omställningen.
Samtidigt utökas satsningen på att erbjuda rehabilitering, vård och omsorg i hemmet, vilket innebär att många korttidsvårdsinsatser framöver kan ges direkt i den enskildes egen hemmiljö.
Rehabilitering, vård och omsorg i hemmet – ett samordnat stöd
Omställningen innebär en förflyttning av resurser och ett förstärkt fokus på multiprofessionella team, där kommunen fortsätter att arbeta tvärprofessionellt för att stödja den enskildes behov i hemmet. Detta arbetssätt, som startade för två år sedan, har byggt en stabil grund för nära samarbete mellan omvårdnadspersonal, sjuksköterskor, arbetsterapeuter, fysioterapeuter, biståndshandläggare och andra professioner.
Det gör att vi kan erbjuda ett komplett vård- och omsorgspaket där de olika yrkesprofessionerna kommer hem till den enskilde i en ordnad sekvens – en insats i taget – för att ge rätt stöd vid rätt tidpunkt, säger Mica Bodic, avdelningschef.
De medarbetare som idag arbetar inom korttidsenheten kommer att erbjudas fortsatt arbete inom kommunens övriga omsorgsverksamhet.
Ett nytt samverkansuppdrag tas nu fram för att förstärka arbetet i dessa tvärprofessionella grupper. Meningen är att skapa bättre samverkan mellan olika omsorgs- och stödverksamheter, inklusive individ- och familjeomsorgen samt vårdcentralen, i linje med riktlinjer för god och nära vård.
Omställning av chefsorganisation
Kommunen ser samtidigt över sin chefsorganisation för att samordna ledningen mer effektivt, bland annat genom att slå samman ansvaret för hemtjänst och särskilda boenden till en gemensam avdelning under en avdelningschef.
Målet är att stärka samarbetet och möjliggöra en effektivare resursanvändning. Uppdraget som chef för äldreomsorgen tilldelas nuvarande chef för hemtjänst, Liselott Nilsson Klang.
Ny socialtjänstlag och riktlinjer
Verksamheten förbereds också inför den nya socialtjänstlagen som träder i kraft i maj 2025. I det arbetet ingår anpassning av rutiner och riktlinjer. Detta arbete bedrivs för att säkerställa att omsorgen även framöver uppfyller aktuella lagkrav och fortsätter att utvecklas i linje med nationella och regionala prioriteringar med god vård nära individen.
Mer om ny Socialtjänstlag och Nära vård
Nära vård är ett centralt begrepp inom svensk hälso- och sjukvård, som syftar till att vården ska finnas nära patienten, både geografiskt och i form av individanpassning. Nära vård i hemmet innebär att vårdinsatser, som tidigare kunde kräva besök på vårdinrättningar eller till och med inläggning på sjukhus, i stället kan utföras i patientens hem. Målet är att stärka kontinuitet, trygghet och tillgänglighet i vården för personer med långvariga och komplexa vårdbehov.
Den nya socialtjänstlagen, som är under omarbetning och förväntas införas inom några år, lägger större vikt vid samverkan mellan socialtjänst och hälso- och sjukvård. Syftet är att skapa en mer sammanhängande och personcentrerad vård och omsorg för de som behöver omfattande stödinsatser, särskilt äldre och personer med kroniska sjukdomar. Det innebär också en förstärkt betoning på att insatser ska ges i hemmiljö när det är möjligt.
Läs mer: Beslut om nära vård – ny vårdform och ny förvaltning - Region Skåne Länk till annan webbplats.
Sidansvarig: Annikki Tinmark