Datum: | Nyheter: Kommun & politik
Budget beslutad i kommunfullmäktige
Kommunfullmäktige hade sammanträde den 24 oktober. Då beslutades bland annat om kommunens budget för 2025 med plan för ekonomin för åren 2026 – 2028.
Lomma kommun står inför utmaningar som kräver långsiktig planering med god framförhållning. De utmaningar som nu är i fokus är:
- En betydligt lägre befolkningstillväxt än vad tidigare prognoser pekat på
- Ett sannolikt införande av ett nytt kommunalekonomiskt utjämningssystem från och med 2026
Den senaste befolkningsprognosen visar en årlig minskning av antalet barn i skolåldern motsvarande totalt 500 färre barn 2028 jämfört med 2023 och 90 barn färre i förskoleåldern. Prognosen, och därmed budgeten, för skatteintäkter och utjämning har därför minskat på grund av det lägre invånarantalet.
Färre elever innebär en successivt minskad budget till barn- och utbildningsnämnden, -16 miljoner kronor år 2025, i enlighet med fastställd modell för demografisk resursfördelning. De allra äldsta invånarna ökar däremot i antal vilket påverkar äldreomsorgens budget positivt. Kommunens intäkter via utjämningssystemet ökar och socialnämndens budget har förstärkts med 14 miljoner kronor 2025, för att sedan öka ytterligare med ca 10 miljoner årligen.
Förändringar i utjämningssystemet
Föreslagna förändringar i utjämningssystemet syftar till att skapa mer likvärdiga ekonomiska förutsättningar för kommuner och regioner. Lomma blir den kommun i landet som får den största ekonomiska negativa påverkan, enligt utredarnas förslag. Förändringen är tänkt att införas successivt från och med 2026 och vara fullt infört 2031, och innebär då drygt 50 miljoner kronor mindre till kommunen. Budgeten tar höjd för ett eventuellt införande, vilket innebär en belastning med 10 miljoner kronor år 2026 som ökar till -36 miljoner år 2028.
Budgeten innehåller som konsekvens av ett minskat barn- och elevantal ett riktat sparbeting med 10 miljoner kronor 2027 och 20 miljoner 2028 för att minska lokalkostnaderna. Det är viktigt att prioriteringar görs i god tid och med långsiktig planering vad gäller verksamhetslokaler och övrigt resursbehov.
Trots utmaningar görs vissa förstärkningar i budgeten. Nämnderna kompenseras för befolkningsförändringar, viss inflation och löneökningar.
- Samhällsbyggnadsnämndens budget har förstärkts med 2,0 miljoner kronor årligen, bland annat för ökade kostnader för muddring av hamninloppet i Lomma.
- Socialnämnden har tilldelats 1,3 miljoner kronor årligen, för fortsatt satsning på trygghetsskapande åtgärder.
- Barn- och utbildningsnämnden har tilldelats 1,4 miljoner årligen, för uppstartskostnad gymnasieskola, fram tills dess att ordinarie verksamhet startar höstterminen 2027.
- För att stödja samhällsbyggnadsförvaltningen i arbetet med utveckling, uppföljning och effektivisering inom fastighet och lokaler har kommunstyrelsens budget utökats med 1,0 miljoner kronor årligen avseende en fastighetscontroller.
Stor investeringsbudget
Investeringsbudgeten är fortsatt omfattande, 1,2 miljarder kronor åren 2025 – 2028. Den innehåller sedan tidigare bland annat:
- Ny idrottshall, Karstorpsområdet i Lomma, ht-2026
- Upprustning av Lomma IP, totalt 38,5 miljoner kronor under åren 2025 – 2026. Nya omklädningsrum, ny läktare samt ny konstgräsplan. Projektet utökas i förslaget med 5 miljoner kronor för att ersätta ytterligare en konstgräsplan.
- Kulturhus i Bjärred, 2027
- Nytt kommunhus i Lomma, 2027, kvartal 1
- Gymnasieskola i Lomma, ht -27
- Investeringar inom nya stationsområden i Flädie och Alnarp, tågtrafik 2027
- Ombyggnad av Norra Västkustvägen i Borgeby, totalt 30 miljoner kronor åren 2024 – 2026.
- Infrastrukturinvesteringar, till exempel gator och cykelvägar inom detaljplaneområde Lomma centrum N, Borgeby ängar, Bjärreds vångar och längs Malmövägen.
- Nytt särskilt boende, Bjärred, totalt 250 miljoner kronor 2029.
I årets budgetförslag har det tillkommit ett nytt investeringsprojekt som avser ett utbyte av bron över Höje å (Södra Västkustvägen), senast år 2030.
Det är viktigt att ställa om och att agera tidigt för att anpassa kostnaderna till nya förutsättningar. Resultatnivåerna är bättre 2025 och 2026 än målet på minst 2 % av skatteintäkter, statsbidrag och utjämning. Men ett ofördelat sparbeting om 25 miljoner kronor 2027 och ytterligare 10 miljoner 2028, det vill säga 35 miljoner kronor, utöver de besparingar som direkt fördelats till fastighetsverksamheten, har budgeterats för att bevara en god ekonomisk hushållning på lite längre sikt.
Bakgrund
Budgeten är ett verktyg för planering, styrning, uppföljning och kontroll av verksamheten. Genom att fastställa övergripande mål och ekonomiska förutsättningar, anger kommunfullmäktige på vilket sätt kommunens medel ska nyttjas för att nå visionen.
Sidansvarig: Maria Zingmark