Datum: | Nyheter: Omsorg & hjälp, Bygga bo & miljö, Kommun & politik
Positivt resultat i undersökning om trygghet och trygghetsvärdarnas arbete
I månadsskiftet maj/juni genomförde Lomma kommun en undersökning om trygghet och trygghetsvärdarnas arbete via sms. Stort tack till alla ni som svarade! 99 procent av er uppger att ni känner er väldigt trygga dagtid. Det vi behöver arbeta mer med enligt enkäten är belysning och ordningsfrågor.
Syftet med undersökningen var att få en uppskattning av medborgarnas upplevda trygghet, vad man tycker bidrar till trygghet, om det finns platser som upplevs som otrygga och varför i så fall. Enkäten syftade även till att utvärdera Trygghetsvärdarnas arbete.
Drygt 4 500 invånare valdes slumpmässigt ut att delta i undersökningen. Vi fick över 2000 svar (43 procent), vilket är betydligt högre jämfört med den Nationella Trygghetsundersökningen (NTU 2023) som låg på 36 procent.
Resultat från undersökningen
Undersökningen innehöll cirka 25 frågor om det område man bor i och den upplevda tryggheten. I korthet:
- 99 procent känner sig trygga i sitt bostadsområde dagtid.
- 86,3 procent upplever att de känner trygga i sitt bostadsområde kvällstid.
- 8,6 procent uppger att de blivit utsatta för något brottsligt det senaste året (20,1 procent nationellt (NTU 2023).
- De främsta orsakerna till upplevd otrygghet i sitt område är dålig belysning (32,3 procent), inbrott (26,7), trafik som stör (23,3) och stölder (19,9). Vad som upplevs som otryggt varierar mellan de geografiska områdena.
- Platser som pekas ut som otrygga är bland annat Lomma centrum, Lomma strand och Bjärreds centrum. Skälet är främst Människor som stör ordningen (45,6).
Även Ödsliga platser (41,4) och Dålig belysning (40,7) uppgavs som orsaker till otrygghet. Här skilde sig resultatet åt mellan könen, kvinnor uppgav ödsliga platser och dålig belysning som främsta anledningen medan män uppgav människor som stör ordningen och skapar otrygghet främst.
Trygghetsvärdarnas arbete
Överlag fick trygghetsvärdarna mycket gott betyg och är en uppskattad resurs för de svarande.
Majoriteten uppger att trygghetsvärdarnas arbete i någon utsträckning bidrar till att man blir tryggare (85,5 procent) och att de har kännedom om deras arbete (93,6 procent).
En önskan som kom fram var ökad närvaro av trygghetsvärdarna i de centrala delarna av kommunen och vid gång- och cykelvägar.
Tack!
Tack åter igen till alla som deltog! Vi kommer nu att analysera resultatet för att planera och genomföra fler trygghetsskapande insatser.
Sidansvarig: Anders Åkesson