Datum: | Nyheter: Utbildning & barnomsorg, Övergripande
Stora demografiska utmaningar
Landets kommuner står inför stora utmaningar när antalet barn minskar. Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, uppskattar att över 10 procent av landets förskolor kommer att behöva stängas till 2027. Lomma kommun står inför samma utmaningar och förskolor och grundskolor kan komma att behöva stängas även här.
Kraftigt ändrade förutsättningar
SKR gör varje år en ekonomirapport som ger en bild av kommuner och regioners ekonomi de kommande åren.
Den senaste rapporten visar att förändringarna är mycket större än det tidigare förutspåddes. Antalet barn i förskoleåldern, 1–5 år, var förra året 100 000 färre än prognoserna. Barnafödandet i landet har minskat i flera år. Antalet nyfödda barn var förra året det lägsta på 20 år, enligt Statistikmyndigheten SCB. Även under årets första sex månader har barnafödandet minskat jämfört med tidigare år.
Förutsättningarna för landets förskolor och grundskolor har alltså ändrats dramatiskt.
Samtidigt ökar antalet personer över 80 år i landet i stort sett i samma takt som i tidigare prognoser. Förändringen innebär enligt SKR att resurser kommande år måste ställas om från verksamheter riktade mot barn och unga till verksamheter riktade mot äldre.
Dessa nya förutsättningar kräver strategisk planering och investeringar inom olika områden för att säkerställa en hållbar och välfungerande kommunal verksamhet.
Befolkningsprognosens effekter
Under 2023 minskade folkmängden i Lomma kommun med 94 personer, från 24 721 till 24 627 invånare. Den senaste befolkningsprognosen från september visar att befolkningsutvecklingen befaras bli lägre än prognosen i februari visade. Folkmängden beräknas fortfarande att öka, men inte i samma takt som tidigare. Den nya siffran anger en befolkningsökning med i genomsnitt 168 personer per år fram till 2033 jämfört med tidigare prognos som bedömde en befolkningsökning på 251 personer fram till 2033.
Prognosen visar att:
- antalet kommuninvånare i förskole- och skolåldern beräknas bli lägre än tidigare prognoser visat. Detta påverkar hur vi använder lokaler i förskola och skola.
- antalet kommuninvånare i arbetsför ålder inte beräknas öka riktigt lika mycket som tidigare prognoser visat. Detta påverkar kommunens skatteintäkter och ekonomi.
- antalet pensionärer ökar ungefär lika mycket som tidigare prognoser visat.
Så påverkas våra förskolor
Vi står inför ett förändrat behov av platser i förskolan. Detta beror på att vi ser ett minskat antal barn i kommunen, vilket i sin tur är ett resultat av både färre födslar och en lägre inflyttning än vad som tidigare förväntats.
Vi har idag (september 2024) en överkapacitet på 275 platser i våra förskolor. Kommande år fortsätter antalet barn att minska för att på längre sikt sakta öka igen. Vi behöver därför fortsätta att anpassa både lokaler och bemanning till de nya förutsättningarna.
Så påverkas våra grundskolor
Vi står även inför ett förändrat behov av platser i grundskolan. Enligt befolkningsprognosen kommer antalet barn och ungdomar (6–15 år) att minska fram till 2033. Idag finns det drygt 4 000 i kommunen. 2033 väntas det finnas ca 3 300 i denna åldersgrupp. Vi får alltså betydligt minskat behov av grundskoleplatser de kommande åren.
Det innebär att vi även behöver anpassa våra lokaler i grundskolan efter antalet elever.
Skolans resurser styrs idag av elevpengen, där varje elev tilldelas en viss summa pengar. När det blir färre antal elever innebär det att skolorna får betydligt mindre resurser och att vi behöver anpassa organisationen efter det.
Utredningsuppdrag
Med tanke på befolkningsprognoserna och de ändrade förutsättningarna har verksamheten fått flera utredningsuppdrag för att hitta de bästa lösningarna för framtiden. Det är både utredningsuppdrag kopplade till organisation inom förskola och grundskola samt utredningsuppdrag kopplat till kommunens fastighetsbestånd.
Sidansvarig: Magnus Ydmark