Datum: | Nyheter: Utbildning & barnomsorg, Bygga bo & miljö, Kommun & politik
Beslutat i kommunfullmäktige den 29 augusti
Kommunfullmäktige hade sammanträde den 29 augusti. Då beslutades att bygget av gymnasieskola och nytt kommunhus fortsätter. Samt att barn- och utbildningsnämnden får ett flertal utredningsuppdrag, bland annat att utvärdera beslutet att pausa intaget till f-klass på Löddesnässkolan och Pilängskolan.
Nedan följer en sammanfattning av några av ärendena som fullmäktige hanterade.
Kommunhus och gymnasieskola
Kommunfullmäktige har beslutat att resultatet i den rådgivande folkomröstningen den 9 juni inte föranleder någon ytterligare åtgärd när det gäller bygget av kommunhus och gymnasieskola. Detta innebär att bygget av kommunhus samt bygge och etablering av Lomma Strands Gymnasium i centrala Lomma fortsätter.
Politikerna i kommunfullmäktige var oeniga. Den styrande alliansen med Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna var för att bygget ska fortsätta. Oppositionen med Socialdemokraterna, Fokus, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna ville att bygget ska fortsätta men att det inte ska finnas en en gymnasieskola i byggnaderna. Alliansens förslag vann omröstningen med siffrorna 25-20.
Bygget är redan i full gång. Det tidigare kommunhuset är rivet och spontning har påbörjats för grundarbetet av de nya byggnaderna. Kvarteret planeras stå färdigt 2027, med flytt till attraktiva arbetslokaler för kommunens medarbetare och skolstart för Lomma Strands Gymnasium höstterminen 2027.
Vi är ödmjuka inför det faktum att vi inte har medborgarna med oss i önskad omfattning. Vi tror dock fortfarande på att det är positivt för kommunen med ett nytt kommunhus och en etablering av en gymnasieskola. Att avbryta projektet i detta skede vore inte bra för verksamheten och kommunens ekonomi, vilket vi påtalat sedan beslutet om att en folkomröstning skulle hållas togs, sade kommunstyrelsens ordförande Robert Wenglén (M) i samband med att ärendet hanterades i kommunstyrelsen förra veckan.
Förskoleklasserna
Resultatet i den rådgivande folkomröstningen den 9 juni har hanterats av kommunfullmäktige. Kommunfullmäktige beslutade den 29 augusti att ge barn- och utbildningsnämnden ett antal utredningsuppdrag:
- Utvärdera nämndens beslut om att pausa intaget till f-klass på Löddesnässkolan och Pilängskolan
- Utreda kvalitetsmässiga prioriteringar, var investerade pengar gör bäst nytta
- Utreda grundskoleorganisationen
- Utreda resursfördelningssystemet, som idag baseras på elevpeng
- Utreda en nybyggnation av skolområdet på Löddesnäs
Detta förslag hade samverkats av den styrande alliansen med Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna. Oppositionspartierna hade andra yrkanden som inte fick gehör.
Bland annat yrkade Fokus, med stöd av Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna och Miljöpartiet att kommunfullmäktige skulle avge en avsiktsförklaring att den ökade skolpengen ska användas för att minska antalet barn per klass. Detta yrkande fick inte majoritet.
Sandra Pilemalm (L), med stöd av partikollegan Alexander Werne (L) samt Fokus och Sverigedemokraterna, yrkade att barn- och utbildningsnämnden skulle ges i uppdrag att återställa verksamheterna på Löddesnässkolan och Pilängskolan för att dessa ska vara valbara i skolvalet i januari 2025 till höstterminen 2025. Detta yrkande röstades ned med siffrorna 23-22.
Samma konstellation yrkade att kommunfullmäktige skulle avge en avsiktsförklaring att det på budgetfullmäktige sker en riktad förstärkning av elevpengen i de yngre åren, F-klass till årskurs 3. En förstärkning som skulle möjliggöra intag av F-klasser även på Pilängskolan och Löddesnässkolan hösten 2025. Detta yrkande fick inte heller majoritet i fullmäktige.
Bakgrund
Beslutet om paus av intag till förskoleklasser på Löddesnässkolan i Bjärred och Pilängskolan i Lomma togs med anledning av att antalet elever beräknas minska fram till 2032/2033, vilket lägger grunden för ekonomin och skolornas villkor. Beslutet är idag genomfört. Skolval för nuvarande läsår genomfördes i januari 2024 och under våren tilldelades samtliga elever skolplats inför höstterminen 2024.
Policy för lokalförsörjning antagen
Kommunstyrelsen har tidigare beslutat att godkänna en ny plan för hur vi ska använda våra lokaler på bästa sätt. Den heter ”Strategisk lokalförsörjningsplan”. Syftet med planen är att säkra att våra lokaler är lämpliga för den verksamhet som ska utföras i dem och att vi använder våra resurser effektivt över tid.
Arbetet med lokalförsörjningen styrs av ett annat dokument, ”Policy för lokalförsörjning”. Denna har nu kommunfullmäktige beslutat att anta. Policyn syftar till att beskriva och fastställa:
- Principiella ställningstaganden för våra lokaler
- Principiella ställningstaganden för lokalförsörjningsprocessen
- Ansvarsfördelning
Kraftringens försäljning av dotterbolag
Lomma kommun äger 2,1 procent av aktierna i energibolaget Kraftringen AB. Övriga delägare är Lunds kommun, 82,4 procent, Eslövs kommun, 12 procent, och Hörby kommun, 3,5 procent.
Kraftringen vill sälja sitt dotterbolag Lunds Energi Norge AS och vill ha in godkännande från ägarkommunerna. Kommunfullmäktige i Lomma kommun har nu gett sitt godkännande.
Det aktuella dotterbolaget jobbar med vattenkraft och bolaget utgår från Bodö i norra Norge. Kraftringens analys visar att ägandet av Lunds Energi Norge AS inte längre tillför någon affärsnytta, utöver det årliga finansiella resultatet.
Sidansvarig: Maria Zingmark