Datum: | Nyheter: Utbildning & barnomsorg, Bygga bo & miljö, Kommun & politik
Hantering av resultaten i folkomröstningarna
Kommunstyrelsen har hanterat resultatet av folkomröstningarna och rekommenderar kommunfullmäktige att besluta att bygget av gymnasieskola och nytt kommunhus fortsätter.
Samt att ge barn- och utbildningsnämnden ett flertal utredningsuppdrag, bland annat att utvärdera nämndens beslut att pausa intaget till f-klass på Löddesnässkolan och Pilängskolan.
Den 9 juni genomfördes två folkomröstningar i Lomma kommun. Den ena gällde bygget av gymnasieskola och kommunhus i centrala Lomma. Den andra gällde intaget till förskoleklasserna i kommunen.
Kommunstyrelsen tog på sitt möte den 21 augusti upp hur resultaten i omröstningarna ska hanteras. Nedan följer en sammanfattning av vad kommunstyrelsen rekommenderar kommunfullmäktige att besluta.
Kommunfullmäktige tar upp ärendena på sitt sammanträde nästa vecka, på torsdag den 29 augusti.
Detta sammanträde går att följa via vår webb-sändning.
Kommunhus och gymnasieskola
Kommunstyrelsen rekommenderar kommunfullmäktige att besluta att resultatet i den rådgivande folkomröstningen inte föranleder någon ytterligare åtgärd. Om politikerna i kommunfullmäktige följer detta innebär det att bygget av kommunhus samt bygge och etablering av Lomma Strands Gymnasieskola i centrala Lomma fortsätter.
Bygget av gymnasieskola och kommunhus är i full gång. Det tidigare kommunhuset är rivet och spontning har påbörjats för grundarbetet av de nya byggnaderna. Kvarteret planeras stå färdigt 2027, med flytt till attraktiva arbetslokaler för kommunens medarbetare och skolstart för Lomma Strands Gymnasium höstterminen 2027.
Att avbryta entreprenaden bedöms kosta minst 130-140 miljoner kronor. På grund av begränsningar inom lagen för offentlig upphandling så går det inte att göra större förändringar av byggnaden i det som har upphandlats i entreprenaden.
Samlat skulle en förändring av redan fattade beslut leda till högre kostnader samt en mängd okända faktorer som behöver beaktas.
Politikerna i kommunstyrelsen var oeniga. Socialdemokraterna, Fokus och Sverigedemokraterna vill att man i samarbete med entreprenören försöker minska omfattningen av bygget och att det inte byggs någon gymnasieskola på platsen.
Socialdemokraterna vill även att en ny utredning görs i frågan om en kommunal gymnasieskola.
Alliansen (Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna) vill att bygget av både kommunhus och gymnasieskola fortsätter. Denna allians fick majoritet i kommunstyrelsen med siffrorna 8-5.
Vi är ödmjuka inför det faktum att vi inte har medborgarna med oss i önskad omfattning. Vi tror dock fortfarande på att det är positivt för kommunen med ett nytt kommunhus och en etablering av en gymnasieskola. Att avbryta projektet i detta skede vore inte bra för verksamheten och kommunens ekonomi, vilket vi påtalat sedan beslutet om att en folkomröstning skulle hållas togs, säger kommunstyrelsens ordförande Robert Wenglén.
Förskoleklasserna
Kommunstyrelsen rekommenderar kommunfullmäktige att ge barn- och utbildningsnämnden ett antal utredningsuppdrag:
- Göra en utvärdering av nämndens beslut om att pausa intaget till f-klass på Löddesnässkolan och Pilängskolan
- Göra en utredning av kvalitetsmässiga prioriteringar
- Göra en utredning av grundskoleorganisationen
- Göra en utredning av resursfördelningssystemet, som idag baseras på elevpeng
- Göra en utredning av en nybyggnation av skolområdet på Löddesnäs
Socialdemokraterna, Fokus och Sverigedemokraterna hade andra yrkanden med ambition att öppna intaget till förskoleklasserna på Löddesnässkolan och Pilängskolan igen. Dessa yrkanden gick dock inte igenom. I stället blev det alliansens yrkande med ett antal utredningsuppdrag till barn- och utbildningsnämnden som kommunstyrelsen rekommenderar kommunfullmäktige att besluta om.
Barnantalet har minskat ytterligare sedan barn- och utbildningsnämndens beslut hösten 2023. Vi går mot en halvering av barnantalet jämfört med toppnoteringarna för några år sedan. Därav behövs ytterligare utredningar, inklusive en utvärdering av nämndens beslut, för att nå bättre kunskap om hur vi bäst möter framtiden och säkerställer en likvärdig utbildning för alla barn, säger kommunstyrelsens ordförande Robert Wenglén.
Bakgrund
Beslutet om paus av intag till förskoleklasser på Löddesnässkolan i Bjärred och Pilängskolan i togs med anledning av att antalet elever beräknas minska fram till 2032/2033, vilket lägger grunden för ekonomin och skolornas villkor. Beslutet är idag genomfört. Skolval för nuvarande läsår genomfördes i januari 2024 och under våren tilldelades samtliga elever skolplats inför höstterminen 2024.
Sidansvarig: Maria Zingmark