Datum: | Nyheter: Kommun & politik, Övergripande
Så bereds folkomröstningens ärenden
Den 9 juni 2024 genomfördes förutom EU-val även två lokala folkomröstningar om gymnasieskola/kommunhus och förskoleklasser. En folkomröstning är rådgivande och den 29 augusti är det dags för kommunfullmäktige att besluta om folkomröstningarnas resultat kommer att påverka de redan fattade besluten i sakfrågorna.
En folkomröstning är rådgivande. Det innebär att det är kommunfullmäktige som beslutar om resultaten av folkomröstningarna ska motivera någon förändring av de redan fattade besluten eller inte.
Efter att folkomröstningarna genomfördes i juni så har valnämnden fastställt resultaten. Tjänsteorganisationen förbereder nu ärendena gällande hanteringen av resultaten. Ärendena ska först behandlas av kommunstyrelsen den 21 augusti, därefter ska kommunfullmäktige fatta beslut den 29 augusti. Det gör de med enkel majoritet, vilket innebär att förslaget måste stödjas av mer än hälften av det totala antalet avgivna röster.
Skulle kommunfullmäktige besluta att resultaten inte motiverar någon ändring avgörs frågorna vid sittande möte. Om de istället, mot bakgrund av resultaten, ser anledning att förändra något av de redan fattade besluten, behöver ärendena beredas i de nämnder som berörs, i det här fallen samhällsbyggnadsnämnden samt barn- och utbildningsnämnden.
Vilka alternativ diskuteras?
När det gäller frågan om ökade resurser till förskoleklass kommer det först till kommande läsår ha full påverkan, oavsett kommunfullmäktiges beslut.
Om kommunfullmäktige skulle besluta att avbryta projekt gymnasieskola/kommunhus behöver förvaltningen utreda alternativ för kommunhuskvarteret, exempel på några möjliga alternativ är:
- Att byggnaden färdigställs, men anpassas invändigt för annan kommunal verksamhet.
- Att enbart bygga kommunhus på nuvarande fastighet och ingen gymnasieskola.
- Att kommunhus byggs på nuvarande fastighet och gymnasieskola uppförs på annan plats.
Samtliga alternativ innebär att vidare utredningar behöver göras och medför ökade kostnader, bland annat i form av så kallade förgäveskostnader och skadestånd till upphandlad entreprenör. Den uppskattade totala summan bedöms vara minst
130-140 miljoner kronor, men kan sannolikt vara ännu högre. De två senare alternativen innebär en förlängd utlokaliseringstid av nuvarande medarbetare på minst två år.
Mer information
Läs vanliga frågor och svar om gymnasieskola/kommunhus.
Läs vanliga frågor och svar om förskoleklasser.
Läs mer om bakgrunden till folkomröstningsfrågorna: Kommunal folkomröstning - Lomma kommun Länk till annan webbplats.
Se detaljerade resultat från folkomröstning 2024 - Lomma kommun Länk till annan webbplats.
Texten har uppdaterats 2024-07-23.
Sidansvarig: Magnus Ydmark