Datum: | Nyheter: Utbildning & barnomsorg, Bygga bo & miljö

Kretsloppspriset till Karstorpskolan Norra

Fem kvinnor i röda skjortor med knappar och svarta byxor står uppradade intill en man i mörka byxor och grå tröja. En av kvinnorna håller i en vit och blå prischeck i papp.

Cecilia Lind, Shixin Deng, Kristin Berggren, Liselotte Hansson och Panjai Tina får ta emot priset av kommundirektör Magnus Ydmark.

Karstorpsskolan Norras skolkök har tilldelats Sysavs kretsloppspris. Skolköket får priset för att på ett lyckat sätt ha engagerat hela skolan för att minska matsvinnet. Torsdagen den 4 maj fick de ta emot ett diplom och en check med prissumman 10 000 kronor.

Stort grattis Cecilia Lind, köksenhetschef på Karstorpskolan Norra!

Varför tror du att ni fick priset?

Vi arbetar mycket med matsvinn och vi brinner alla för det och vi tycker det är roligt. Sedan ser vi att eleverna gillar det, det är såklart ett plus. Det ligger i tiden att jobba med matsvinn.

Vad ska ni göra för prispengarna?

Vi ska göra något studiebesök som vi tror kan inspirera så att vi kan fortsätta jobba med detta och utveckla oss. Sedan kanske det finns något som vi kan köpa in till köket, säger Cecilia Lind.

För att minska matsvinnet tar köket vara på alla rester, använder alla delar av råvarorna och använder råvaror efter säsong. Tidigare under dagen hade kökspersonalen gjort en lunchbuffé som till största delen bestod av tidigare dagars skolmat.

  • Gratinerat potatismos av gårdagens mos
  • Smashed potatoes av överbliven potatis
  • Köttbullsröra med purjolök, majonnäs och ajvar av gårdagens köttbullar
  • Nybakat bröd på rester i form av morötter, couscous och mannagrynsgröt
  • Smakrik sallad av blomkålsblast med kinesisk soja
  • Krutonger av överblivet hamburgerbröd

Schemalagda luncher

En annan nyckel till minskat matsvinn är skolans satsning på schemalagda luncher. Det innebär att eleverna har lunchen som en lektion och går både tillsammans till och från matsalen. Lunchrasten är alltså inte kopplad till just lunchen.

Vi får med alla elever och de sitter och äter tillsammans i 30 minuter. Detta gör att eleverna äter i lugn och ro och att de slänger mindre mat. Det är väldigt positivt, säger Cecilia Lind.

Kretsloppspriset samordnas av Sysav (Sydskånes avfallsaktiebolag) där Lomma är en av ägarkommunerna tillsammans med Kävlinge, Lomma, Simrishamn, Sjöbo, Skurup, Svedala, Tomelilla, Trelleborg, Vellinge och Ystad. Kretsloppspriset är en hedersutmärkelse och en ekonomisk uppmuntran till fortsatt arbete för hållbar utveckling i kommunen. Syftet med priset är också att sprida kunskap och inspirera till en hållbar resursanvändning där avfall förebyggs, material och produkter stannar i kretsloppet och det avfall som ändå uppstår ses som en resurs.

Motivering till priset

Priset till Karstorpskolan Norra gäller för verksamhetsåret 2022 och alla anställda i Lomma kommun och dess bolag har varit välkomna att tävla.

Jag är väldigt stolt över alla de nytänkande och viktiga förändringar som våra medarbetare och chefer gör i Lomma kommun. Det är viktigt att både uppmärksamma och fira goda exempel samt att sprida kunskap och lärdomar om olika initiativ. Ska vi ta oss an de stora utmaningarna som väntar oss så måste vi arbeta tillsammans och vi måste utforska nya lösningar och arbetssätt. Det tycker jag att Kretsloppspriset på ett fint sätt belyser och uppmärksammar, säger kommundirektör Magnus Ydmark.

Motiveringen till att skolköket på Karstorpskolan Norra får priset lyder:

”Årets vinnare av Kretsloppspriset har på ett konkret och tydligt sätt visat att det går att minska resursanvändningen inom ett av de områden som har störst potential att minska vår klimatpåverkan, nämligen vår mat. Genom inkludering av övrig personal men i första hand eleverna på skolan och med tydligt engagemang som smittar av sig har personalen i köket på Karstorpsskolan engagerat hela skolan för att minska matsvinnet.

Det kreativa och strukturerade sätt som personalen har arbetat på för att ta vara på hela råvaran och även resterna dagen efter är ett fantastiskt föredöme som förtjänar att spridas. Med engagemang, inkludering och nytänkande visar Karstorpsskolans kök vägen mot ett mer klimatsmart liv!”

Kökets medarbetare

Cecilia Lind, Shixin Deng, Kristin Berggren, Liselotte Hansson och Panjai Tina.

  • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Cornelia M Wendel

Navigera vidare

Arkiv