Datum: | Nyheter: Utbildning & barnomsorg, Uppleva & göra

Ny chef för kulturskolan på plats

Kvinna med mörkblå mönstrad skjorta ler mot kameran.

Karin Croné.

Sedan den 1 februari är Karin Croné ny kulturskolechef i Lomma kommun. Karin kommer till en verksamhet med 20 lärare som erbjuder över 1 000 kursplatser i 32 olika ämnen. Vårens stora satsning blir föreställningen "Havets fasa" den 25-26 mars i Dansrotundan där ca 100 elever och 20 lärare medverkar.

Karin Croné kommer närmast från ett jobb som producent på Unga Musik i Syd och har tidigare bland annat jobbat som lärare i kulturskolan i Halmstad i ämnena kontrabas och rytmik. Hennes nya dagliga arbetsplats är i kulturskolans lokaler vid Bjärehovskolan i Bjärred.

Jag ser fram emot att få jobba som chef för kulturskolan i Lomma kommun. Det är en arbetsplats som är full av nyfikenhet och handlingskraft.

Vårens stora satsning blir den 25–26 mars i Dansrotundan i Lomma. Musikteaterföreställningen Havets Fasa är ett projekt där alla skolans ämnen samarbetar. Det blir en multiföreställning med ca 100 elever och 20 lärare. Elever på musikalkursen skriver manus och musik och står på scen, skapande verkstad-kursen gör scenografi, filmeleverna dokumenterar och kör- och orkesterelever framför musiken. Teaterelever medverkar som ”förband” tillsammans med blåselever i en miniföreställning i Folkets hus.

Det är viktigt och stärkande för både elever och lärare att få arbeta tillsammans på det här sättet och såklart härligt för publiken att få uppleva, säger Karin.

Mer information om föreställningen kommer inom kort här på lomma.se.

Väl fungerande verksamhet

I Lomma har kulturskolan fått ett rejält lyft de senaste åren, i och med de nya lokalerna på Pilängskolan.

De lokalerna är väldigt fina. Där har vi rum som är anpassade för verksamheten, som är ljudisolerade och lagom stora. Och scenen i Kulturboxen är också fantastisk. Där kommer vi att kunna göra mycket spännande framöver. Det som kan behöva förbättras är lokalerna i Bjärred som inte är optimala för vår verksamhet. Men det är på gång med nya lokaler i och med planerna på ett kulturhus.

Karin ser fram emot att utveckla en väl fungerande verksamhet. Hon ser några spännande trender bland landets kulturskolor.

Många kulturskolor vill nå nya grupper, det finns elever som kanske inte ens vet vad kulturskolan är. Hur ska vi hitta dem och vilka ämnen och lektionsformat passar dem? Sedan finns det en stor trend med elevinflytande och demokrati som har att göra med att Barnkonventionen blev lag 2020. Det finns något som heter ”Kulturcrew”, en verksamhet som växer i hela landet. Det handlar om elevinflytande och ungt entreprenörskap inom kultur. Det vore roligt att försöka starta någon sådan verksamhet här också.

Vilken är den vanligaste missuppfattningen om kulturskolan?

Att det är en grundskola med kulturprofil. Det är ju i stället en kommunal verksamhet som oftast är förlagd till fritiden och vänder sig till barn och unga som vill utvecklas och vara kreativa inom kultur. Till exempel dans, konst, musik, film och teater.

Karin är utbildad musiklärare och har sjungit och spelat mycket själv i olika sammanhang. Kontrabas är hennes huvudinstrument och hon har även varit körledare.

Jag är egentligen intresserad av all slags kultur. Jag tycker om att syssla med bild, dans och teater på fritiden, säger Karin. 

Läs gärna mer om verksamheten på kulturskolans sida.

  • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Karin Croné

Navigera vidare

Arkiv