Datum: | Nyheter: Omsorg & hjälp, Uppleva & göra

Läsecirklar på träffpunkter ”Shared reading”

Boksidor som bildar formen av ett hjärta

Under våren 2023 erbjuds en spännande läsecirkelsform på träffpunkterna Jonasgården i Bjärred samt Havsblick i Lomma, i samarbete med biblioteken.

”Shared reading” är en stressfri litteraturcirkel där man läser, diskuterar och jämför tankar. Ingen förberedelse krävs, vi läser en novell eller bit ur en bok och kanske någon dikt ibland. Vi samlas i en mindre grupp för att uppleva en stunds gemensam läsning. Det är högläsning som gäller och cirkelledaren läser.

Det speciella med cirkelformen är att vi stannar och pratar om vad vi upplever under själva läsningen, inte efteråt. Vi gör uppehåll, tänker, känner, minns – associerar och funderar gemensamt. Vad såg du framför dig? Varför gjorde personen så?

Anmälan

Antalet deltagare är begränsat till åtta för att samtalet ska kunna flyta bra och alla våga prata obehindrat. Vi träffas på:

  • Havsblick: tisdagar 14/2, 14/3 och 18/4, kl. 10.00-11.15
  • Jonasgården: torsdagar 16/2, 16/3 och 20/4, kl. 10.00-11.15

Vill du delta, anmäl dig till respektive bibliotek:

lomma.bibliotek@lomma.se, 040-641 13 73

bjerred.bibliotek@lomma.se, 040-641 17 93

Mer information om Shared Reading

Hur går det till i Shared Reading-läsecirkeln?

En grupp på upp till cirka åtta-nio personer, förutom ledaren, träffas för att uppleva en stunds gemensam läsning av en novell, en bit ur en roman eller en dikt. Det är högläsning som gäller och cirkelledaren börjar. Läsledaren har valt ut det som ska läsas på förhand och planerar var det kan vara bra att göra paus för att fånga upp tankar som väckts. Som
deltagare i cirkeln är allt du behöver tänka på att vara på rätt plats vid rätt tid, allt annat är redan ordnat.

Vad skiljer detta från en "vanlig" läsecirkel?

Det speciella med den här cirkelformen är att vi stannar upp och pratar om vad vi upplever under själva läsningen, inte efteråt. Vi gör uppehåll, tänker, känner, minns – associerar och funderar gemensamt. Vad betyder det här? Vad påminner det mig om? Varför gjorde personen så?

Läsledaren till en Shared Reading-grupp är utbildad efter en särskild metod där det viktiga är att frågorna som ställs i gruppen är öppna och inbjudande. Här finns inga ”rätt” eller ”fel”, alla tolkningar och associationer är rätt i vår grupp just den här stunden.

Varför Shared reading?

Forskning som bedrivs vid Centrum för läsforskning, Liverpools universitet, visar att samvaro i den här formen ger många positiva effekter på hälsa och välmående. Metoden utvecklades i England på slutet av 1990-talet och utvecklingen leds numera av organisationen The Reader i Liverpool.

  • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Susann Ek

Navigera vidare

Arkiv