Datum: | Nyheter: Utbildning & barnomsorg, Omsorg & hjälp, Uppleva & göra

Våga visa dina tonåringar att du bryr dig

Hjärtan gjorda i trä

Juletid är tid för extra omtanke och att göra saker tillsammans. Visa omtanke om våra ungdomar genom att vara närvarande och visa intresse för vad som händer på fritiden.

Alla riskerar någon gång att hamna i en situation som är svår att hantera, särskilt om alkohol eller droger finns med i bilden. Här är ungdomar extra sårbara. Då är det viktigt att vi som vuxna finns där för att lyssna och stötta. Men för att förebygga att våra unga hamnar i dessa situationer, är det ännu viktigare att vi pratar innan skadan är skedd.

Tonåringar bryr sig om vad ni som föräldrar säger och gör – även om det inte alltid verkar så:

  • Prata med era barn om riskerna med rökning, alkohol och droger.
  • Ställ frågor, visa intresse och lyssna. Att ställa frågor är att bry sig om.
  • Fundera på vilka budskap och värderingar kring alkohol som du förmedlar till ditt barn! Bjud inte på alkohol och köp inte ut. Forskning visar att de tonåringar som får alkohol av sina föräldrar dricker mer.

Är ni oroliga angående era ungdomar eller behöver stöd, ta kontakt med socialförvaltningen eller Mariamottagningen Mellersta Skåne Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Allt för att förebygga att din ungdom råkar illa ut.

För fler råd och tips, besök sidorna:

Tillsammans blir vi starkare

Närvarande vuxna är viktigt, både hemma och på fritiden. Ungdomscoacher från fritidsgårdarna, trygghetsvärdar och polis finns ute i vårt samhälle. Under vissa delar av året finns det nattvandring både i Lomma och Bjärred. Är ni intresserade av att vara med, ta kontakt via deras Facebooksidor. Vi kan alla hjälpas åt och göra skillnad!

Viktiga telefonnummer och länkar

Kommunens trygghetsvärdar – på kvällar och nätter: Bil Söder 0733-41 10 18 och Bil Norr 0733-41 10 17

Tipsa Polisen via webben Länk till annan webbplats. eller 114 14. Vid akuta ärenden som pågående brott, ring 112 Länk till annan webbplats.

Ungdomscoacher: 0733-41 10 00, fredag och lördag, kl. 18.00-02.00

Nattvandrarna Bjärred Länk till annan webbplats.: 0739- 97 73 70

Nattvandrarna Lomma Länk till annan webbplats.: 0733- 41 11 12

Läs mer om akut stöd och hjälp

  • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Anders Åkesson

Navigera vidare

Arkiv