Datum: | Nyheter: Utbildning & barnomsorg

Lomma kommuns digitala arbete i grundskolan uppmärksammas

En pedagog och två elever reagrear spontant på något som visas på en digital skärm.

Lomma kommun har tilldelats utmärkelsen Guldtrappan 2022. Vi får utmärkelsen för vårt fina samarbete mellan kommunens IT-avdelning och våra grundskolor samt den struktur för digital utveckling som byggts upp för grundskolan.

Guldtrappan är en kvalitetsutmärkelse för kommuner som ligger i framkant när det gäller skolutveckling i en digital samtid. Lomma är en av sex kommuner eller skolhuvudmän som tilldelas Guldtrappan 2022 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Motiveringen lyder:

"Lomma kommun har skapat en organisation för grundskolan där hela styrkedjan är med i den digitala skolutvecklingen, och med ett föredömligt samarbete mellan kommunens IT-avdelning, skolförvaltning och skola. Genom att både se var man befinner sig och vart man vill med likvärdigheten i centrum – alla ska med – har man samlats runt den digitala röda tråden som gör att eleverna oberoende av i vilken skola de går kan utveckla den adekvata digitala kompetens de behöver i framtiden. Den digitala transformationen har blivit en naturlig del i det systematiska kvalitetsarbetet."

Så jobbar vi

Vi har bland annat skapat en struktur som gör det möjligt för skola och den centrala IT-avdelningen att arbeta tätt tillsammans. En av kommunens rektorer och IKT-strateger träffar regelbundet två IT-pedagoger som är centralt placerade på IT-avdelningen med uppdrag att stötta verksamheterna.

Det är ett unikt samarbetssätt för en svensk kommun och skapar förutsättningar för ett helhetsgrepp kring digitala och tekniska resurser från förskoleklass till årskurs 9. Det skapar en likvärdighet och det blir ett naturligt sätt att hålla digitaliseringsarbetet på agendan i kommunens rektorsgrupp.​​​​​​​

Vi har tagit fram en digital röd tråd som syftar till att ge alla elever samma grund när det gäller digitalisering, oavsett vilken skola de går på. I den digitala röda tråden finns även det som kallas MiK-planen, medie- och informationskunnighetsplanen, framtagen tillsammans med skolbiblioteken. ​​​​​​

Övriga kommuner som får utmärkelsen är Burlöv, Mönsterås, Stenungsund och Sundbyberg. Även Sverigefinska skolan i Stockholm får utmärkelsen.

Lomma kommuns tilldelades även utmärkelsen 2020. Den gången för den digitala utvecklingen i förskolan.

  • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Åsa Melkersson

Navigera vidare

Arkiv